A vád szerint különös kegyetlenséggel ölte meg egy 16 és két 12 éves a csordást Borsodban

2020. július 14., 23:00

Szerző:

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt emelt vádat három fiatalkorú férfi ellen, akik két évvel ezelőtt Ózd mellett megöltek egy csordást.

A vádhatóság keddi, az MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint az eset 2018 augusztusában történt; a bűncselekmény időpontjában az egyik vádlott betöltötte a 16 életévét, míg a két társa 12 éves volt.

A vádlottak és a sértett együtt italoztak, majd vita támadt közöttük, és a fiatalok botokkal agyonverték a csordást. A legidősebb vádlott a még életben lévő, de vérző sértett zsebéből kivette a pénztárcáját és átadta a társának.

A csordás a bántalmazások következtében a helyszínen meghalt.

Az ügyészség a tizenhatodik életévét betöltött vádlottal szemben fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztés kiszabását, míg a tizenkettedik életévüket betöltött vádlottakkal szemben javítóintézeti nevelés elrendelését indítványozta.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.