Eljárás indul a hajléktalanok ellen hergelő Ripost ellen

2019. január 24., 19:06

Szerző:

A Médiatanács január 15-i ülésén egy bejelentés nyomán elővették a Ripostot a 2018. november 9-ei lapszámban, illetve a ripost.hu-n megjelent Meddig élnek vissza a hajléktalanok mindannyink türelmével? című cikk miatt – írja az Index.

A bejelentés azt kifogásolta, hogy a kormánypárt revolverportál nem tartotta be a  sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvény több bekezdésében foglaltakat.  

A médiaszolgáltatónak az általa közzétett médiatartalomban tiszteletben kell tartania az emberi méltóságot. Tilos a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek médiatartalomban történő öncélú és sérelmes bemutatása.

A médiatartalom nem lehet alkalmas valamely nemzet, közösség, nemzeti, etnikai, nyelvi és más kisebbség vagy bármely többség, továbbá valamely vallási közösség elleni gyűlölet keltésére, valamely nemzet, közösség, nemzeti, etnikai, nyelvi és más kisebbség vagy bármely többség, továbbá valamely vallási közösség kirekesztésére.

A Médiatanács szerint a cikk ezeknek nem felelt meg, kirekesztő volt, gyűlöletkeltő, öncélú, sértő, és az emberi méltóságot nem tartotta tiszteleteben, így hatósági eljárást indít, valamint kötelezi a Ripostot, hogy az üggyel kapcsolatban terjessze elő nyilatkozatát, azaz indokolja meg, miért van rendben szerinte a cikk.