Eldőlt: a Századvég elnöke lett a Corvinus rektora

Ellenjelölt nem volt, így húsz igen, három érvénytelen szavazat mellett, ellenszavazat nélkül a Corvinus rektorává választotta az egyetem szenátusa Lánczi Andrást.

2016. április 20., 14:47

A Századvég kuratóriumi elnökét Orbán Viktor egyik főideológusának tartják. Igaz, ezt Lánczi – aki a Corvinus Politikatudományi Intézetének igazgatója, egyetemi tanár – rendre visszautasítja.

A napokban a hatvanadik évét betöltő Lánczi 1981-ben angol–történelem szakon végzett az ELTE-n. 1993-ban a filozófiatudományok kandidátusa, 2002-ben pedig a habilitált doktori címet szerezte meg.

Szakterülete többek között a politikai filozófia, ezen belül is a 20. századi politikai filozófiai iskolák és irányzatok, a magyar politikai gondolkodás eszmetörténeti kérdései, különös tekintettel a két háború közti időszakra, a modern demokráciaelméletek, ezen belül is a kommunikáció problémái.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.