Eladták Mészáros Lőrincék a visontai naperőművet az államnak

2018. december 19., 21:13

Szerző:

Eladta 16 megawattos visontai naperőművét, továbbá bükkábrányi rekultivált bányaterületét az Opus Global Nyrt. közvetett tulajdonában lévő Mátrai Erőmű Zrt. A társaság szeptemberi közgyűlési döntésének megfelelően december 19-én a létesítmény az MVM Hungarowind Kft. tulajdonába került – írja az mfor az Opus közlése alapján.

A szerződés értelmében a naperőmű üzemeltetését és karbantartását a jövőben is a MERT végzi, amelyet bérleti díj illet meg a terület, valamint a transzformátor és a hozzá kapcsolódó vezetékek használatáért. A szükséges engedélyeket a Magyar Energetikai és Közmű- Szabályozási Hivatal (MEKH) megadta.

Az adásvétel illeszkedik a Mátrai Erőmű hosszú távú stratégiájába, amelynek célja, hogy 2030-ban is a vállalat adja a hazai villamosenergia-termelés ötödét. A MERT megújuló energiaforrásokra alapozva, illetve az energiatárolási és -szabályozási technológiák létesítésével készül a szén alapú erőművek fokozatos kiváltása utáni időszakra. Az ehhez szükséges, több tízmilliárd forintos projektek megvalósítása érdekében a vállalat értékesíti egyes vagyonelemeit, írják a közleményben.

Fotó: MTI/Komka Péter