Egyre több a függő: fiatalokra különösen ártalmas

Állandóságot ad és kikapcsol, de gyakran idealizált világával akár képes elfedni a valós problémákat. A szappanoperák rajongótábora évről évre folyamatosan nő Békés megyében is - írja a beol.hu.

2010. április 10., 09:24

A sorozatok már néhány évtizede is emberek millióit ültették le a televíziókészülékek elé. S bár a „hőskorban” még csak heti egy alkalommal, általában keddenként izgulhattak kedvenc szereplőikért a nézők, mára a szappanoperák a mindennapok részévé váltak.

Kozma Zoltán klinikai szakpszichológus szerint a sorozatok — attól függően, hogy kik nézik a szappanoperákat — pozitívan és negatívan is befolyásolhatják életünket. Az idősebb korosztályra például jó hatással lehet, hiszen így van mire várniuk, s az idejüket is beosztja a tervezés. A fiatalabbaknál viszont korántsem ilyen rózsás a helyzet, hiszen ők így el tudnak menekülni a feladatok, az erőfeszítések elől - írja a

beol.hu.

A hétköznapi ember nem érheti el a sorozatban szereplő emberek sikereit, amitől a láncnéző nem felel meg az elvárásoknak, s ennek hatásaként egy idő után nem is tesz erőfeszítéseket.— ecsetelte a szakember.

Elvonási tünetek pedig a sorozatfüggőknél is jelentkeznek, ha kimarad egy-egy rész, ürességet, belső feszültséget éreznek, a fennmaradt időt pedig nem képesek kitölteni. Megoldást szolgáltathat, ha az érintettek nyitottabbá válnak környezetükre, például tanulnak vagy sportolnak, azaz megszabadulnak a függőségtől.