Egymillióra büntették az uszodát, amely nem engedte be a meleg sportolókat

2018. július 11., 15:36

Szerző:

Az Atlasz Leszbikus, Meleg, Biszexuális Transznemű és Queer (LMBTQ) Sportegyesület tavaly feburárban a Háttér Társaság támogatásával az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordult, a MoM Sport Uszodát üzemeltető cég ugyanis elutasította, hogy úszósávot adjon bérbe nekik. A civilek a tizenharmadik alkalommal megrendezett Atlasz Sportnapra vették volna bérbe a sávot. Az uszoda egész addig nyitott volt az együttműködésre, amíg meg nem tudta:

egy LMBTQ sportszervezetről van szó,

– idézi fel a történeteket a Háttér Társaság a sajtóközleményében.

Az üzemeltető azzal érvelt, hogy a megnövekedett vendégszám állt az elutasítás hátterében. ezt azonban  a pályafoglaltsági és jegyeladási adatok nem támasztják alá. A cég az uszoda házirendjét a hatósági vizsgálat megindulását követően, utólag igazította jogi érveléséhez. Az EBH határozata kimondta, hogy jogsértés történt és egymillió forint bírság megfizetésére kötelezte az uszodát, amely a központi költségvetést gazdagítja.

A XII. Kerületi Önkormányzat tulajdonában álló kft. az EBH döntése ellen bírósági felülvizsgálatot kezdeményezett, de július 11-én hozott ítéletében a hatóság a korábbi határozatát helybenhagyta.

Az uszodának ki kell fizetnie a bírságot és honlapjának nyitóoldalán közzé kell tennie a határozat szövegét.