Egyik napról a másikra verték le egy 110 éves társasház szecessziós díszítését a VII. kerületben

A lakók háborognak, az önkormányzat nem felelős, a közös képviselő nem hajlandó nyilatkozni, azonban ígéri, hogy jövő nyárig felújítják a homlokzatot.

2021. május 5., 19:16

Szerző:

„Hallgatom, hogy ütik a házat, de olyan lendülettel, hogy a túloldalon is leesik a vakolat” – mondta egy lakó, aki a VII. kerületi Marek József utca 38. szám alatt található épületben él. A 110 éves lakóházról kedden kezdték el leverni az ablakokat körülvevő eredeti, szecessziós díszítőelemeket a vakolattal együtt, arra hivatkozva, hogy azok életveszélyesek. A közös képviselő azt mondta a lakóknak, hogy csupán „meg fogják kopogtatni” a vakolatot, mielőtt nekiálltak azt teljes egészében eltávolítani. A házon elvégzett munkálatokra nem kértek engedélyt a VII. kerületi kormányhivataltól – de nem is lett volna muszáj.

Az erzsébetvárosi bérház eredeti terveit Komor Marcell és Jakab Dezső készítették el 1903-ban Zuckermann Gyula többszörös háztulajdonos megbízásából. A háromemeletes épületet 1910–11 között húzták fel, majd 1967-ben a tetőterét is beépítették. A vakolat viszont megmaradt eredeti állapotában – egészen most keddig.

„Minden VII. kerületi házról potyog ez-az, erre táblákkal is figyelmeztetnek” – mondta a lakó a 168 Órának. A mostani munkálatok egy múlt heti eset után történtek szerinte, amit ő egy „be nem igazolódott biztosítási eseményként” jellemzett: „A fiam hallott egy robajt, hogy valami lecsúszik a tetőről, és az utcán landol. Ekkor nem láttunk semmit, másnap viszont az utcán elkapott egy fiatalember, hogy nézzem meg az autóját, amivel aznap ott parkolt: Láttam, hogy a kocsit megütötte valami építési törmeléknek látszó anyag. Megadtam neki a közös képviselő számát, a biztosító ki is fizette a kárát.”

 
 
Fotó: Merész Márton
 

Elmondása szerint itt siklottak félre az események. A házat biztosító AEGON azt állapította meg, hogy a falból kivált vakolat hullott a parkoló autóra. Azonban a lakó hobbifotósként korábban is készített képeket a fal azon részéről, ahonnan a biztosító szerint lehullott a vakolat: állítja, hogy azon a ponton az már április elején is hiányos volt. Ezeket a felvételeket aztán a közös képviselőnek is megmutatta.

„Ő mégis váltig állította, hogy a vakolat az, ami veszélyes, és hogy ő azt majd levereti – elég furcsa stílusban” – mondta. „Aztán úgy finomította a mondanivalóját, hogy mégsem fogja leveretni az egészet – csupán ‘megkopogtatja.”

Ennek a „megkopogtatásnak” már szemmel látható az eredménye az évszázados épület falán. E sorok írásának időpontjában a vakolat nagy része már hiányzik, a törmelék halmokban áll a járdán.

A lakók egyöntetűen háborogtak a munkálatok miatt. Viszont közbeavatkozni nem tudtak: a munkálatok költsége vélhetően nem éri el azt az összeget, ami alatt a lakóközösség SZMSZ-e szerint nem szükséges a lakástulajdonosok beleegyezését kérni – személyes lakógyűlésre pedig a 2020 novemberi, személyes gyülekezéseket megtiltó kormányrendelet értelmében nem is kerülhetett volna sor.

Abban reménykedtek, hogy az önkormányzat tud valamit kezdeni a helyzettel. De mint kiderült, ez nem az ő hatáskörük.

 
 
Fotó: Merész Márton
 

„Az önkormányzatnak nincs jogköre az ilyen építési munkálatok jóváhagyására, vagy befolyásolására. Ezt a jogkört a kormány vette el tőlünk” – mondta Devosa Gábor, az ellenzéki összefogás erzsébetvárosi önkormányzati képviselője Sólyom Benedek helyi főépítészre hivatkozva. „Mi csak a területfoglalási engedélyt adhatjuk ki, ami itt a járdaszakaszra vonatkozik. Ezeket pedig általában ki szoktuk adni, kivéve, ha van valami extra kifogás.”

A lakók eddig nem kaptak érdemi tájékoztatást Balmos Gábortól, az épület közös képviselőjétől. Ő lapunknak sem volt hajlandó nyilatkozni arra hivatkozva, hogy ő „nem közszereplő,” illetve hogy „elvből nem nyilatkozik újságíróknak.” Kikötötte, hogy „nem jelentethet meg semmit,” azt viszont ő is megerősítette, hogy a területfoglalási engedélyt sikeresen megszerezte az önkormányzattól. Ezzel kapcsolatban a helyi jegyzőnek is eljuttattuk kérdéseinket.

Devosának viszont közben kifejtette álláspontját. A képviselő elmondta, hogy Balmos egy olyan videót küldött el neki, „amin az látható, hogy az épületnél dolgozó alpinista gyakorlatilag kézzel, minden erőfeszítés nélkül leszed négyzetméter területű darabokat a vakolatból. Arról is tájékoztatott, hogy az elmúlt évek során többször is kellett kiadni felelősségi nyilatkozatot, mert autók sérültek a vakolat miatt.” Azt is megerősítette neki, hogy ez még az eredeti, több mint 100 éve felkerült vakolat, ami azért tudott ennyi ideig egyben maradni, mert abban az időben „sok cementet használtak az építkezésekhez.” Ezen felül állította: azt tervezi, hogy meg fogják emelni a társasház befizetési-felújítási alapját, és jövő nyáron felújítják a társasház homlokzatának egészét.

 
 
Fotó: Merész Márton
 

Az ÉTDR kormányzati portál adatbázisában nem található semmilyen építési engedély, amelyet a Marek József utca 38. alatt zajló munkálatokra adtak volna ki. Arról, hogy erre lett-e volna egyáltalán szükség, megkérdeztük az Erzsébetvárosi Önkormányzat sajtóosztályát. Kovács M. Veronika kommunikációs vezető azt válaszolta: „A Marek József u. 38. szám alatti épület nem áll egyedi műemléki védelem alatt, és magántulajdonban van. Ennek megfelelően a társasház tulajdonosainak kötelezettsége a karbantartás, illetve az eredeti állapot helyreállítása. A homlokzaton folyó munkával kapcsolatban a tulajdonosoknak nincs sem engedélykérési, sem bejelentés kötelezettsége.

(Kiemelt kép: Bontják a Marek József utca 38. épületének homlokzatát 2021. május 5-én. Fotó: Merész Márton)

A hvg.hu információi szerint a hegyvidéki ingatlan nagyobbik felén Tiborcz cége, a BDPST Group közlése szerint egy „fenntartható, energiahatékony irodaház” épül, ám ez sok fa kivágásával jár együtt, és más környezetvédelmi aggályokat is felvet. A telek másik felén álló egykori Dreher-villában rendezi be új otthonát Orbán Ráhel és Tiborcz István.

Péntek éjszaka már nagyrészt derült vagy gyengén felhős idő várható, de a délkeleti határ közelében még ekkor is előfordulhatnak felhősebb körzetek.