Egyházi bizniszek

2011. augusztus 6., 08:22

Mint ismert, az egyházi törvény 14 egyház státusát tartotta meg, míg több száz felekezetet megfosztott ettől. Nem kell csodálkozni, de természetesen itt is pénzről, az egyházaknak juttatott igencsak jelentős összegekről és azok szétosztásáról van szó. A helyzet egyértelmű: a most kirekesztett és ezért jogilag el nem ismert felekezeteknek a Fidesz-KDNP számára „kedves” egyházaknak kell átadniuk a gyakran évtizedes munkával felépített intézményeiket.

A törvény ilyetén szándékait jól bizonyítja a metodista Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség esete is, amely az eredeti listán még szerepelt, de az utolsó pillanatban lekerült egy kormánypárti módosítóval. Emiatt a metodisták (majd’ azt írtam, hogy egyház) óvodája, általános iskolái, szakiskolái és gimnáziumai, sőt, a Wesley János Lelkészképző Főiskola vagy éppen a hajléktalanok rendelőintézete is kétségbeejtő helyzetbe kerülhetnek.

Mint említettem, bár csak az utolsó pillanatban került törlésre, de a gyülekezetnek bő hónappal korábban a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal küldött egy kérdőívet, az általa fenntartott szociális intézményekről kérve azonnali kimutatást. A végén szerepelt egy kérdés arról, hogy ha megvonják az egyházi kiegészítő támogatást, milyen más szervezetnek kívánják átadni intézményeiket. Mivel nem állt szándékukban megválni az intézményektől, ezt nem töltötték ki, az illetékesek azonban felhívták őket telefonon, és határozottan rákérdeztek.

Sőt, egy-két nappal az egyházi törvény elfogadása után az államkincstár jelezte nekik: július 1-jétől (visszamenőleg?) felfüggesztették az intézményeiknek járó szociális kiegészítő támogatást.

Az pedig már „hab a tortán”, hogy ők még magukhoz sem tértek a sokktól, de az egyik iskolájukért egy másik egyház képviselői már be is jelentkeztek.

Róna György
E-mail