„Egyetlen utcára vonult tüntető 50 otthon maradtad képvisel” – Csaknem ezer ember tüntetett Szombathelyen az Orbán-kormány politikája ellen

2018. december 18., 20:10

Szerző:

Kedden csaknem ezer ember ment el arra a tüntetésre, amelyet kedden rendeztek meg Szombathelyen, tiltakozásul a Munka törvénykönyve rabszolgatörvényként ismert módosítása és az Orbán kormány politikája ellen. A demonstráció hivatalosan este hatkor kezdődött, három perccel később, Tóth Kálmánnak, az Éljen Szombathely Egyesület elnökének a felszólalása alatt már zúgott az „Orbán takarodj” – derül ki a Nyugat.hu cikkéből – , és amíg Tóth Kálmán arról beszélt, hogy elegük van a rabszolgatörvény jelentette arcátlan önkényből, Orbán Viktor, Kövér László, Áder János és Polt Péter és helyi vazallusaik rendszeréből, Endrődy Krisztián színész azt mondta:

– Elegem van abból, hogy szétlopják a fiam jövőjét!

A tüntetésen beszédet tartottak az ellenzéki pártok képviselői is.

  • Viszlay Zoltán Fülöpné Pavelkovits Petra Lívia, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt nevében kimondta, hogy négymillióan vannak a Fő téren a külföldi magyarok nélkül is. Utána felolvasta az 1848-as 12 pont átiratát, amely azzal kezdődött, hogy Kívánjuk a cenzúra szabadságát, a sajtó eltörlését!, de benne volt, hogy kell heti nyolc munkanap, ki kell lépni az Európai Unióból és fejedelmi feudalizmusra van szükség.
  • Németh Ákos, az LMP Vas megyei elnöke összefogásra szólított fel.
  • – Egyetlen utcára vonult tüntető 50 otthon maradtad képvisel. Több tízezren vagyunk! – kiáltotta Lukács Dániel, a Momentum Mozgalom Vas megyeii elnöke.
  • „Lassan ott tartunk, hogy bemegyek a templomba gyónni és Hende Csaba ül a gyóntatószékbe.” Ezt Rába Kálmán, Jobbik Magyarország Vas megyéért elnöke mondta.
  • Utolsó felszólalóként az MSZP-s Nemény András minden Vas megyei munkaadót felszólított, hogy mondjanak le a rabszolgatörvény adta lehetőségekről.

A tüntetés este hét után öt perccel véget is ért. Néhányan O1G feliratú transzparenssel érkeztek, a tömegben a pártzászlókon kívül Magyar és EU-s zászlókat is lehetett látni. Minderről az Éljen Szombathely Egyesület élő közvetítést adott a Facebookon.