Egyetlen birodalom sem tekintheti másodrangú állampolgároknak a magyarokat – üzeni Brüsszelnek Mádéfalváról Orbán Balázs

2019. január 7., 18:12

Szerző:

Egyetlen birodalom sem tekintheti másodrangú állampolgároknak a magyarokat, a magyarság a Kárpát-medencében mindenütt számíthat a magyar kormány támogatására - hangoztatta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára hétfőn a székelyföldi Madéfalván, a településen több mint két és fél évszázada történt vérengzés évfordulóján.

Az államtitkár a madéfalvi veszedelem több száz áldozatára emlékeztető, magyar kormánytámogatással nemrég felújított emlékműnél mondott beszédet, amelyet az MTI telefonos megkeresésére foglalt össze. Elmondta: a 255 évvel ezelőtti tragikus Vízkeresztre emlékeztető mementó egyrészt az áldozatoknak állít emléket, ugyanakkor a "kő súlyával" üzeni a következő nemzedékeknek, hogy nincs általános igazság a történelemben, a magyarok és székelyek igazságát a magyaroknak és székelyeknek kell kivívniuk.

Hozzátette: a magyarok nem szeretik a diktátumokat, és hajlandók életünket is áldozni egy olyan ügyért, amelyet jónak és fontosnak gondolnak, de elvárják - ahogyan a székelyek is elvárták egykor -, hogy egyetlen birodalom se tekintse őket másodrangú állampolgároknak, holmi perifériának, hanem tartsa tiszteletben a tárgyalások mentén kialakult jogok és kötelezettségek egyensúlyát, és mindenki tartsa magát az írott szerződésekhez.

Ha pedig egy birodalom - legyen az éppen 255 évvel ezelőtt Bécs, vagy éppen most a székelyeknek Bukarest,

vagy mindannyiunknak néha Brüsszel

 – nem tartja magát ehhez, akkor ott jogszerű az ellenállás, az ősi jogi alapelvek szerint – szögezte le Orbán Balázs.

Rámutatott: Magyarországnak most olyan kormánya van, amelyik érti ezt a történelmi leckét, és

„nem militáns hőzöngéssel", hanem józan kompromisszumkereséssel,

erős érdekérvényesítési képességgel és soha nem lanyhuló kitartással mindenütt a Kárpát-medencében a magyarok érdekét képviseli.