Leesik az álla, ha megtudja, mi mindenért jár plusz pont az egyetemi felvételin

Templomi szolgálat, fizetős előkészítő, idejárt az ősöd – elképesztő, mi mindenért jár plusz pont az egyetemi felvételin. 

2024. március 6., 11:01

Szerző:

Az egyetemi felvételi korábbi egységes, központi pontszámítási rendszerét 2024-től új, sokkal „intézményközpontúbb” szemlélet váltja fel. Az összesen megszerezhető 500 pontból továbbra is 400 pont adható majd a középiskolai és érettségi eredményekre, vizsgaátlagokra, azonban az ezeken felül megszerezhető 100 többletpontot felváltotta az úgynevezett intézményi pontok rendszere.

Az RTL összefoglalója szerint az eddig megszokotthoz képest már nem kizárólag az egységes teljesítmények, tanulmányi eredmények számítanak. Idéntől jelentős mennyiségű plusz pont jár majd azért, ha valaki – pénzért – elvégzi az adott egyetem saját felvételi előkészítőjét, de az is sok jóra számíthat, akinek a szülei, nagyszülei szintén a célintézménybe jártak.

Ami nem változik, hogy az összesen megszerezhető 500 pontból továbbra is 400 pont adható majd a középiskolai és érettségi eredményekre. A fennmaradó 100 többletpontot (ami eddig többnyire nyelvvizsgára, sport- vagy tudományos teljesítményre járt) idéntől viszont egy „intézményközpontúbb” szemlélet alapján osztják ki, amiben nagy mértékű szabadságot kapnak az egyetemek. Korábban minden egyetem minden szakán ugyanaz a fajta pluszteljesítmény ért többletpontokat, és ezért mindenhol ugyanannyi pont járt, a csatorna riportja szerint 2024-től viszont az egyetemek saját hatáskörben döntenek arról, mire és mennyi többletpontot adnak, a pontszámok pedig akár szakonként is eltérőek lehetnek.

Az egyetemi felvételi plusz pontjai a regionális Ki mit tud?-ban

Az eltérő pontozás mellett új szempontok is bekerültek a rendszerbe, és az intézményi pontok alatt olyan teljesítményért, oklevélért, sőt helyzetért is járhat pluszpont, ami korábban nem volt a felvételi része.

A Dunaújvárosi Egyetemen például 100-ból máris jóváírnak 15 pontot, ha a jelentkező családtagja (nagyszülő, szülő, gyermek, testvér vagy akár házastárs) az egyetemen végzett, ehhez csak egy jogviszonyigazolást kell bemutatni. Ugyanez az intézmény a maximális 100 pluszponttal jutalmazza mindazokat, akik olyan középiskolában végeztek, amivel az intézménynek stratégiai együttműködési megállapodása van. A dunaújvárosihoz hasonlóan a Tokaj Hegyalja Egyetemen (THE) is pluszpontot ér a hűség, itt viszont csak tizet adnak érte, ha valakinek a szülője, nagyszülője, nevelőszülője az intézménybe járt.

Nem csak Dunaújvárosban számít, ki honnan jelentkezik az egyetemre.

A Soproni Egyetemen, ha a jelentkező állandó lakcíme Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém vagy Komárom-Esztergom megyében van (és ezt lakcímkártyával igazolja), 100-ból 50 pontot meg is kap. Azaz annyit, amennyit más egyetemeken – extrém intézményi pontok híján – nyelvtudással vagy emelt szintű érettségivel lehet összeszedni.

A kérdésben a Hallgató Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) már korábban állást foglalt. Azt írták közleményükben: „a HÖOK azzal a feltétellel támogatja a területi szempontokat figyelembe vevő, valamint az intézményi identitáshoz kötődő jogcímeket, hogy a különböző jogcímek összpontszáma nem éri el a sikeres emelt szintű érettségire, nyelvvizsgára vagy tudományos, sport- vagy művészeti versenyen elért helyezésre járó pontszámot”.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) a legalább négy hónapos vagy legalább 120 órás, az intézmény által szervezett érettségi előkészítő tanfolyamon való részvétel és annak eredményes (legalább 60 százalékos) teljesítése 60 pontot ér a 100-ból. A beszámítható matematika, kémia és fizika érettségi elkészítő tanfolyamok ára 2024-ben 72 ezer forint.

A Debreceni Egyetemen is van olyan kar, ahol a nyári tábor vagy a nyolcalkalmas szakkör 10-10 pluszpontot ér, azonban az emelt szintű érettségi szakkör ára 14 ezer forint.

Ugyancsak fizetős a Károli Gáspár Református Egyetem négyalkalmas képzése, az elvégzésért járó tanúsítvánnyal – 50 ezer forintért (református oktatási intézmények diákjainak 30 ezer forintért) – pedig 100-ból 100 pontot kapnak a felvézelizők. A győri Széchenyi István Egyetemnek a legtöbb felvételi előkészítője ingyenes, de találtunk olyan építész rajzalkalmassági felvételi vizsgára felkészítő kurzust, ami 180 ezer forintba kerül.

Ezeken felül olyan teljesítményekért is járhat idéntől pont, mint az alapfokú nyelvvizsga megléte, résznyelvvizsga (korábban csak a komplex, azaz szóbeli és írásbeli nyelvvizsga számított), a munkatapasztalat, továbbá diákönkormányzatban betöltött tisztség vagy templomi szolgálat.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: geralt via Pixabay)