Egy polgármester leállíttatott egy beruházást, mert nem a nevelt fia nyerte el

2018. október 16., 12:34

Szerző:

A Központi Nyomozó Főügyészség vádat emelt egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei polgármesterrel szemben hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt – írja az ügyészség.

A vádirat szerint egy külföldi állampolgár borászati üzemet kívánt létesíteni egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei községben. A beruházó 2016 tavaszán felkereste a település polgármesterét, aki támogatásáról biztosította a tervezett fejlesztést, de azt kérte, hogy a kivitelezéssel a nevelt fia által vezetett céget bízzák meg.

A beruházó más céget bízott meg az építészeti kivitelezéssel, és augusztusban elkezdték a munkát. A vádlott azonban a szükséges engedélyek megléte ellenére a helyszínen személyesen leállította az építkezést, az ott dolgozó munkásokat elzavarta, telefonon pedig bejelentést tett a helyi rendőrőrs vezetőjénél azzal a valótlan állítással, hogy a helyszínen dolgozó munkások megtámadták őt.

A beruházó felkereste ezután a polgármestert a polgármesteri hivatalban. A vádlott közölte a vállalkozóval, hogy a településen az ő engedélye nélkül semmi nem épülhet, és kizárólag ismerős céggel hajlandó együttműködni. Utalt arra is, hogy a tervezett beruházás nem fog megvalósulni, ha a megbízott kivitelezőt nem cserélik le.

Az ügyészség a minősített vesztegetés bűntettén túl, hivatali visszaélés bűntettével és büntetőeljárás alapjául szolgáló hatóság félrevezetésének vétségével is vádolja a polgármestert. A vádlott terhére rótt bűncselekmények – a halmazati szabályokra tekintettel – akár 12 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetőek.

A 2018. július 01. napjától hatályos büntetőeljárási szabályok alapján az ügyészség vádiratában azt indítványozta, hogy amennyiben a nyomozás során tagadásban lévő vádlott az előkészítő ülésen beismeri a bűncselekmények elkövetését, a bíróság ítélje 5 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 1 millió forint pénzbüntetésre.