Egy biztonsági őr úgy megütött egy osztrák lányt a Magyarország-Ausztria női jégkorongmeccsen, hogy a székek közé repült

Szemtanúk szerint az őr azért erőszakoskodott, mert a szurkoló előrébb akart jutni a szektorban társaihoz. A rendőrség garázdaság miatt nyomoz.

2019. április 16., 06:00

Szerző: Molnár Richárd

Bár április 13. estéje fényes magyar diadallal zárult, Magyarország női jégkorongozói Ausztria válogatottjának 2:1-es legyőzésével megnyerték a Divízió 1/A-s világbajnokságot, az örömöt egy durva incidens árnyékolta be az újpesti Vasas Jégcentrumban.

A meccsre nagyjából ötven osztrák szurkoló ment el, akik egy külön szektorban, a magyar résztől szalaggal és láthatósági mellényes biztonsági emberekkel elválasztva foglaltak helyet. Sok fiatal osztrák lány szurkolt hangosan az első sorban, de semmilyen inzultus nem volt a két szurkolótábor között.

Az általunk meghallgatott szemtanúk szerint az egyik osztrák lány a meccs hevében megpróbált a székétől előre jutni az első sorba, hogy ott szurkoljon tovább a többiekkel. Csakhogy a magyar biztonsági emberek éppen a lépcsőn álltak, így a kordon és az őrök miatt nem lehetett lefelé haladni. A lány mégis megpróbált lejutni, mire az egyik nagydarab, kopasz őr ordítozni kezdett vele, és visszatartotta, ráncigálta. Az osztrák lány azonban nem adta fel, és átbújt a biztonsági ember karja alatt.

Az őr ekkor úgy megütötte , hogy a második széksortól egészen az első széksor elé zuhant, a korlátnak.

A felháborodott osztrák szurkolók ezután nekirontottak az őröknek, hangosan ordibálva akarták kizavarni a szektorból a bántalmazó biztonsági őrt, aki végül el is hagyta a nézőteret.

Női jégkorong divízió I/A-vb - Aranyérmes a magyar válogat Az aranyérmes magyar válogatott, szemben a nézőtér
Fotó: Koszticsák Szilárd

A helyszínen megjelentek a rendőrök is. Kérdéseinkre a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt közölte, a BRFK IV. kerületi Rendőrkapitánysága garázdaság gyanúja miatt indított eljárást, az ügyben gyanúsítottként még senkit nem hallgattak ki.

Az eset körülményeiről telefonon érdeklődtünk a Vasas Jégcentrum ügyvezető igazgatójánál, Török Ottónál, aki elmondta, információi szerint az áldozat tett bejelentést a rendőrségen. Az igazgató elmondta, az eset pontos körülményeiről nem tud, ráadásul kamerák sem rögzítették az incidenst,

ugyanis a nézőtér figyelésére használható kamerarendszert még nem helyezték üzembe.

Török Ottó szerint a szombati meccs biztosítását végző céget a Magyar Jégkorong Szövetség bízta meg a feladattal, de az emberei végzik a Vasas Jégcentrumban zajló más meccsek biztosítását is. Az igazgató állítja, korábban nem volt probléma a cég alkalmazottaival, de szerinte fontos megvárni a nyomozás eredményét, ugyanis az osztrák szurkolótábor egyes tagjai erősen ittas állapotban voltak, és távozáskor sem viselkedtek túl együttműködően. Az ügyvezető igazgató szerint ettől függetlenül az erőszak mindenképpen elfogadhatatlan a szurkolókkal szemben.

Kérdéseinket elküldtük az érintett biztonsági cég hivatalos cégjegyzékben található email-címére (tekintve, hogy honlapjuk nincs), válaszaikat, amint megérkeznek, közölni fogjuk.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.