Átalakul az egészségügy, öt budapesti csúcskórház jöhet

Szétválasztják azokat a kórházakat, amelyeket egy évtizede vontak össze.

2020. november 7., 10:07

Szerző:

Átalakul az egészségügyi rendszer hierarchiája, felértékelődnek a megyei kórházak, ők irányítják majd a városi kórházakat, azok pedig összefogják az alapellátás családi orvosait, praxisközösségeit, járóbeteg-szakrendelőit - erről ír a Népszava Kásler Miklós Emmi-miniszter videóinterjúját idézve. Ezért keresi a megyei, kiemelt kórházak igazgatóját az öttagú bizottsággal, amelybe bár meghívták Kincses Gyula MOK-elnököt, az nem vállalta a felkérést, mert most erre nincs ideje.  

A Népszava úgy tudja, öt csúcskórház működne a fővárosban, kettő-kettő a budai és pesti oldalon, és az ötödik lenne a Honvédkórház. A korábban összekapcsolt kórházakat pedig újra szétválasztják - így például covid-ellátás szakmai centrumát jelentő a Dél-Pesti Centrumkórházból is kiválik az Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet. Az utóbbi az egykori Szent László kórház területén működik majd, míg a Dél-Pesti Centrumkórház az egykori Szent Istvánban marad. 

Emiatt aztán több tucat kórházigazgatói pályázatot érvénytelenítettek az utolsó pillanatban.

 

 

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.