Létszámstopot rendeltek el az egészségügyben, miközben már most is alig van orvos és ápoló

2019. november 12., 12:18

Szerző:

Miközben egyre nagyobb az orvos- és ápolóhiány, nem vehetnek fel új embereket az igazgatók a fenntartó utasítása alapján – tudta meg a Népszava.

Az állami fenntartó múlt pénteken arról értesítette a kórházigazgatókat, hogy gyakorlatilag létszámstop lépett életbe az egészségügyben.

A levél szerint november 6. után visszavonásig csak megbízási szerződést köthetnek, de nem lehet új jogviszonyt létesíteni. Így nem vehetnek fel orvosokat, nővéreket, miközben a betegágyak mellett már most alig van ember. A szakdolgozói kamara tavalyi felmérése szerint 15–20 százalékos nővér- és egyéb szakember hiánnyal küzdenek az ellátók. Az állami intézményekben gyógyító 17 ezer orvosból 4–5 ezren nyugdíj mellett dolgoznak. A kórházak honlapjain számtalan hirdetésben keresnek szakembereket.

Fotó: 168 Óra archív

A kórházigazgatók először nem is hitték, hogy a levél valódi. Az elektronikus posta bélyegzője szerint az utasítást pénteken, a hivatali munkaidő után egy perccel küldték ki, és a levélben egy olyan „négyezres besorolású” kormányhatározatra hivatkozva rendelte el az Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK) főigazgatója a létszámstopot, amely hivatalos jogforrásokban nem jelent meg.

– Gyakorlatilag megbénulhat az ellátás, az egyéb kellemetlenségekről nem is szólva

– kommentálta a döntést az egyik vidéki kórházvezető.

A Népszava úgy tudja, hogy a Magyar Kórházszövetség hétfőn a létszámstopra magyarázatot kérő levelet írt a kórházfenntartónak, az államtitkárságnak, a miniszternek és a miniszterelnökségnek is. 

A helyzet abszurditását jelzi az is, hogy épp a napokban született döntés a kórházvezetői pályázatokról, így az utasítás szerint hiába nyerte el valaki az állást, őt sem lehetne kinevezni.

Jelenleg öt kórház esetében nincs tisztázva, hogy ki az igazgató. A pályázatok nyerteseinek nevét továbbította az ÁEEK az Emberi Erőforrások Minisztériumához, de Kásler Miklós miniszter még nem írta alá a kinevezéseket.

Például a Veszprém megyei kórház főigazgatói székét Lippai Norbert nyerte, erről tájékoztatták is a megbízott főigazgatót. Az új vezetőt azonban azóta sem nevezték ki, a réginek pedig már lejárt a megbízatása október 31-én.

Volt olyan intézményvezető, aki azt nyilatkozta a lapnak, hogy biztosan felveszi azt, akire szüksége van, mert a beteg nem maradhat gyógyító nélkül.

A lap érdeklődésére az ÁEEK hétfő estig nem válaszolt, kedden délben az ÁEEK az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy nincs kórházi létszámstop, így semmilyen akadálya nincs az üres álláshelyek betöltésének, vagyis a dolgozók felvételének az egészségügyben, a mentőknél. A kórházakban folyamatos a szükséges új dolgozók felvétele.

– A kormány rendszeresen monitorozza a közigazgatásban és közszolgáltatásoknál betöltött, üres és szükséges álláshelyeket, ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne felvenni dolgozókat, ha arra szükség van. A kormány célja az, hogy valamennyi intézményben kontrolláltan történjenek a felvételek, hangsúlyozva, hogy az intézkedés semmilyen módon nem befolyásolhatja negatívan a betegellátás folyamatosságát és korábbi magas színvonalát – írta az ÁEEK.