Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Az egész országban hiánycikk az újszülöttek számára létfontosságú K-vitamin

2019. november 12. 16:07 - szerző: 168 Óra

Mostanra jórészt elfogytak a külföldről behozott készletek, és ismét országos hiány alakult ki K-vitaminból, amelyet már csak elvétve lehet megtalálni egy-egy patikában – írja az Index.

A portál próbaképpen felhívott kedd délelőtt tíz, véletlenszerűen kiválasztott gyógyszertárat. Ebből öt budapesti, öt pedig vidéki patika volt. A Konakion nevű készítmény jelenleg egyikben sem elérhető.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján olvasható információk szerint bizonytalan végű hiányról van szó, amelynek gyártási gond az oka.

A K-vitamin (vagy Konakion) azért létfontosságú a kisbabáknak, mert hiányában a véralvadásban szerepet játszó véralvadási faktorok nem termelődnek kellő mennyiségben, ami életveszélyes vérzésekhez, agyvérzéshez vezethet. A gyerekek Magyarországon rögtön a megszületésük után pár órával, még a kórházban megkapják az első adagot.

Fotó: Pixabay

A hazai protokoll szerint ezután a csak anyatejjel táplált csecsemőknek adott időközönként ismétlődően újabb adagot kell kapniuk, mert az anyatejben nincs K-vitamin. A K-vitamin be nem adásához köthető az a tragédia is, amikor egy csecsemő meghalt, a vád szerint az oltáskritikus szülők gondatlansága miatt.

A hiány eredetileg tavasz végén, május 1-re alakult ki. Nyáron az hozott átmeneti megoldást, hogy az OGYÉI több hónapra elegendő, összesen 58 200 doboz K-vitamin importját engedélyezte.