Lépcsőzteti a mozgássérülteket a Széchenyi Fürdő kórháza, egy nővér szerint jobb, ha a kerekesszékes nem megy oda

2019. augusztus 27., 14:04

Szerző:

Azt a metrófelújítások is igazolták, hogy Magyarország nem túl erős az akadálymentesítésben. Az Abcúg riportja viszont most azt mutatta be, hogy még a Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda Nappali Kórházába is nehéz a bejutás, pedig az intézményben mozgásszervi sérültek kapnak gyógykezelést. Feltéve, hogy be tudnak menni az épületbe.

A lap munkatársa egy 66 éves mozgáskorlátozott nőt kísért el vízi gyógytornára, akit több gerincsérv miatt műtöttek, ezért nehezen közlekedik.

Már az épület megközelítése sem egyszerű. Van a főbejáratnál egy mozgássérült parkoló, de ha valaki autó nélkül, kerekesszékkel érkezik, csak nehezen jut az épület közelébe a parkoló magas padkája miatt. A Fizikoterápiás osztályhoz egy 12 fokos lépcsősoron lehet feljutni. A korláton van ugyan sín, amelyen az emelő közlekedhet, illetve a hátsó bejáratnál is van egy emelő, de mindkettő letakarva áll.

Az asszony ezeket 10 éve nem látta működni. Úgy tudja, korábban elromlott, majd megjavították ugyan, de nincs, aki kezelje. Az épületben található recepciós pultnál nem látszik az sem, ha valaki várakozik a lépcső alján.

A mozgáskorlátozott nő esetenként elektromos motorbiciklivel, néha pedig gurulós járókerettel érkezik. Ilyenkor az úszómestert vagy a nővéreket szokta megkérni, hogy cipeljék fel neki a keretet, amíg ő felküzdi magát a 12 lépcsőfokon. Az ápolók szívességből felviszik, de volt már, aki szóvá tette, hogy nincs erre ideje.

Városkép - Budapest - A Széchenyi fürdő
Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Motorbiciklivel csak a főbejárat felől lehet bejutni, ott van két hosszú oldalsó rámpa. Innen közelítve viszont a Nappali Kórházba csak egy újabb 12 fokos lépcsősoron lehet bejutni, ahol már emelő sincs.

Az ápolók a lap érdeklődésére azt válaszolták, hogy a kinti emelőt nem lehet használni, de ők sem tudták, hogy miért. Arra a kérdésre, hogy mi van akkor, ha valaki kerekesszékkel érkezik, az egyik nővér azt felelte, hogy 

az a megoldás, hogy a kerekesszékes nem jön ide.

Szerinte az orvosok már nem is nagyon utalják ide a kerekesszékes mozgássérülteket, mert tudják, hogy az épületbe nem lehet bejutni. Ehelyett az Országos Reumatológiai és Fizikoterápiás Intézetbe küldik őket.

A Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda igazgatósága a cikk megjelenéséig nem válaszolt a portál érdeklődésére.