Economist: Orbán Viktor hadba vonul

„Orbán Viktor hadba vonul a – politikus pártja egy részével, valamint Amerikával civakodik” című cikkében a brit Economist úgy látja, hogy nem jól kezdődik az új év a kötekedő magyar miniszterelnök számára. 12 %-ot esett a Fidesz népszerűsége, saját támogatottsága pedig 16 %-ot zuhant.

2014. december 31., 07:32

Az elégedetlenség közvetlen kiváltó oka a sebtében visszavont internetadó volt, amely tízezreket vitt ki az utcára. Az intézkedés érvénytelenítése azonban a jelek szerint csak még inkább felvillanyozta a magyarokat.

A növekvő dühnek mély okai vannak. A néhány miniszter és barátaik luxusáról, továbbá procc ingatlanaikról szóló történetek a kormánypárton belül is repedéseket okoznak, miközben az országban fokozódik a szegénység. Lásd a Pokorni-Lázár összecsapást.

A Fidesz háza táján amiatt is erősödik az aggodalom, hogy átfogó diplomáciai viszályba csap át az USA-val kialakult vita. A Goodfriend ellen tett feljelentésből azonban valószínűleg nem lesz semmi, hiszen a diplomata mentességet élvez.

Az ünnepek lehetőséget kínáltak, hogy lehiggadjanak a kedélyek, és hogy felülvizsgálják a magyar külpolitikát, miután az ukrán válság és a rubel összeomlása miatt visszafelé sült el, hogy az ország Moszkva felé fordult. Hivatalos magyar tisztségviselők arról beszélnek nyugati nagyköveteknek, hogy a sokat hangoztatott keleti nyitás nem lendítette fel a várt mértékben a külkereskedelmet, valamint a külföldi beruházásokat. A Déli Áramlat tervének törlése pedig csapást jelentett a magyar energiastratégiára.

Ám ahelyett, hogy rendbe hoznák a Washingtonhoz fűződő viszonyt, Orbán és társai támadásba mentek át. A kormányfő fedő történetként visszautasította a korrupció gyanúját és azt állította, hogy az Egyesült Államok beleavatkozik a kelet-európai országok belpolitikájába. A State Department szóvivője ezzel szemben azt közölte, hogy Amerika csupán a demokrácia és a jogállam miatti aggályait tolmácsolta a magyar vezetésnek. Ám közben Lázár, Rogán és Szíjjártó is agresszív kijelentéseket tett az USA hozzáállásáról. A külügyminiszter arról beszélt, hogy külső és belső hatalmak destabilizálni igyekeznek Magyarországot.

Kovács Zoltán szóvivő úgy fogalmazott, hogy az ellentétek 2011-ig, az ellentmondásos médiatörvény elfogadásáig nyúlnak vissza. Ha az ilyesfajta érzelmekre játszanak, az kedvező fogadtatásra találhat a Fidesz törzshíveinél, ám aligha valószínű, hogy növeli a párt népszerűségét.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.