Economist: Orbán modortalan társadalmat épít

Az Economist nyomtatott változata szójátékot tartalmazó cím alatt: “Modortalan társadalmak/társaságok” figyelmeztet arra, hogy a világban illiberális kormányok akadályozzák a civil szervezetek külföldi támogatását, illetve hogy a liberális hatalmak ne csatlakozzanak ehhez az irányzathoz. A lap egy másik írásban is foglalkozik azzal, hogy mind több autokrata tiltja meg külföldi pénzek elfogadását a nem kormányzati szervezetek számára, és fojtja el ily módon a bírálatot.

2014. szeptember 14., 06:35

A hetilap nyomtatott változata szójátékot tartalmazó cím alatt: “Modortalan társadalmak/társaságok” figyelmeztet arra, hogy a világban illiberális kormányok akadályozzák a civil szervezetek külföldi támogatását, illetve hogy a liberális hatalmak ne csatlakozzanak ehhez az irányzathoz.

Az utóbbi években kb. 20 ország tervezett vagy hagyott jóvá törvényt, amely korlátozza a civil szervezetek jogát, hogy a határokon túlról kapjanak pénzt. Néhány jogszabály a putyini megfogalmazást vette át, így e szervezeteknek külföldi ügynökként kell bejegyeztetniük magukat.

Orbán Viktor több ilyen csoportot vizsgál, éspedig annak a saját maga által meghirdetett küldetésnek a részeként, hogy az országot ‘illiberális állammá’ alakítsa át. Bár az ilyen szervezetek működése igencsak átlátható, az ellenük irányuló fellépés célja, hogy gyengítsék őket, nem pedig az, hogy tevékenységük még jobban nyomon követhető, vagy hatékonyabb legyen. Az ellenük irányuló fellépést olyan politikusok vezérlik, akik – ha egyáltalán elfogadják a demokráciát – mindössze engedelmes szavazatot várnak tőlük pár évente, de semmi többet.

A külföldi támogatás könnyű célpont az autokraták számára, akik fejében a legrosszabb rémlátomást jelenti a virágzó civil társadalom.

Aligha meglepő, hogy a Putyin és a többiek igyekeznek megfékezni azokat, akik előbbre akarják vinni a demokrácia ügyét, és itt messze nem csupán a szólásszabadságról vagy az emberi jogokról van szó.

Orbán olyan csoportot vett célba, amely a romák elleni hátrányos megkülönböztetéssel foglalkozik, egy másik pedig forró vonalat tart fenn a bántalmazott nők részére.

Nagy küzdelem lesz meggyőzni az ellenkezőjéről a tekintélyelvű vezetőket, akik úgy határoztak, hogy a civil szervezetek egzisztenciális fenyegetést jelentenek, ám a donor országok segíthetnek megálljt parancsolni az illiberális hullámnak. Pl. sok olyan kormány, amely próbálja akadályozni a határon túli támogatásokat, teper a külföldi tőkéért, ám a jövőben világossá kell tenni számukra, hogy a beérkező pénzek védelmét szolgáló szabályoknak vonatkozniuk kell azokra az összegekre is, amelyeket a nonprofit szervezetek kapnak.


(Forrás: Stelestey Lajos/Klubrádió)

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.