Megszólalt a nő, aki azt állítja, hogy Donáth László fojtogatta és szexuálisan zaklatta

2019. szeptember 3., 12:18

Szerző:

Nem szexuális zaklatás miatt tett feljelentést Donáth László evangélikus lelkész, volt MSZP-s parlamenti képviselő ellen a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház volt takarítónője. A jelenleg munkanélküli L. M.-et a hvg.hu szólaltatnia, és azt állítja, hogy azután fordult a rendőrséghez június 12-én, hogy Donáth László néhány nappal korábban egy kisebb hiba miatt két kézzel fojtogatta. Ettől független szerinte a szexuális zaklatás vádja is megállja a helyét, az evangélikus lelkész ugyanis évek óta visszatérően molesztálta. 

– Fogdosott, alám nyúlt, megfogta a melleimet. De ha nincs róla bizonyíték, úgysem hittek volna nekem

Az ügyről először a Fidesz szócsöveként működő TV2 adott számolt be először a nyilvánosság előtt. de L. M. azt állítja, nem ő fordult a kereskedelmi televízióhoz.

– Azért robbant ki az egész ügy, mert valaki kiadta nekik. Amikor megláttam a Tv2-n a riportot, nem kaptam levegőt

–  meséli a takarítónő. A TV2 augusztus 5-én, a Tényekben vezető hírként hozta Donáth László szexuális zaklatási ügyét, csak az nem világos, hogy a kereskedelmi televízióhoz hogyan jutott el a feljelentésről szóló információ. A hvg.hu megkérdezte erről a TV2-t és a BRFK-t is, és amíg a kereskedelmi televízió nem is vette a fáradságot a válaszhoz, a BRFK azt írta, a feljelentés és a büntetőeljárás tényét nem ő tette közzé.

Fotó: Bazánth Ivola

L.M. június 12-én délután tett feljelentést a III. kerületi rendőr-kapitányságon. Másnap vallomást is tett, a BRFK Bűnügyi Főosztálya pedig elrendelte a nyomozást. A feljelentéshez mellékelt  orvosi látlelet szerint a tarkóján hátul, illetve a hajtőnél 1 centiméteres vörös foltot, illetve egy területen „halvány, elmosódott bőrpírt” lehet látni. A „Bevérzésgyanú a nyak területén” címet viselő orvosi látleleteben szerepel az is, hogy L. M.-nek fáj a nyaka, és sírógörcsöt kapott. Állítása szerint minden bűne az volt, hogy egy szombati napon, amikor szinte senki nem volt bent, egy szentkép előtt hagyta a takarítókocsiját néhány percig, amíg rendbe tett egy öltözőt. Donáth László teljességgel váratlanul jelent meg, dühödten tolta maga előtt a takarítókocsit. – Két kézzel torkon ragadott, majd erősen megszorította a nyakamat, és így tartotta jó ideig, miközben a kocsiról beszélt. Hogy ezt viccnek szánta vagy komolyan gondolta, nem tudni, de én nagyon megijedtem, és sírva is fakadtam – hangzik az a panasz, amelyet L. M. a szeretetház vezetőjének írt. Mielőtt fojtogatni kezdte, Donáth László állítólag azt is megkérdezte tőle, volt-e már megszorongatva. Mindennek szemtanúja volt egy asszony, L. M. feltevése szerint Donáth László  felesége is. 

L. M. akkor már rég szombatonként járt be, hogy elkerülje az evangélikus szexuális szexuális közeledési kísérleteit.

A TV2 nem sokkal a nyomozás indulása után név szerint kereste a szeretetházban, de mivel akkor már csak ritkán járt be, közvetítőn keresztül jutott el hozzá az üzenet. L. M. szerint a TV2 riportere azt állította, hogy rendőrségi forrásból értesült a feljelentésről. L. M. és az élettársa, K. Gy. első körben elutasította, hogy nyilatkozzon, de a TV2 nem adta fel, és a Facebookon újra megkereste őket. Ennek sem engedtek, a TV2 Tények pedig másra hivatkozva sugározta a riportot. Élettársa ezután vállalta, hogy nyilatkozik, amiért pénzt is kért, és bár kapott ígéretet a kifizetésére, sőt, még többre is, semmit nem kaptak a TV2-től. Emiatt a pár perre készül. 

A hvg.hu Donáth Lászlót is szerette volna megszólaltatni az ügyben, de ő azzal hárított, hogy az ügyvédje tanácsára nem nyilatkozik a rendőrségi eljárás lezárásáig.