Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Beindult a pánikvásárlás a dohányboltokban is, napi 26 százalékkal több cigit rendeltek a központból a trafikok

2020. április 5. 19:22 - szerző: 168 Óra

Egyértelműen megállapítható, hogy a dohányboltok felől érkező megrendelések jelentősen meghaladták az ilyenkor szokásos mennyiséget. Százalékosan kifejezve ez azt jelenti, hogy

az elmúlt két hétben átlagosan, naponta 26 százalékkal több rendelést adtak le a boltok

– számolt be a hvg.hu kérdésére a trafikokat központilag, állami monopólium alapján dohánytermékekkel ellátó Országos Dohányboltellátó (Odbe).

Koronavírus - Korlátozások a pécsi vásárcsarnokban A pécsi vásárcsarnok dohányboltja
Fotó: Sóki Tamás

Az egyes termékcsoportokat illetően a cigaretta, fogyasztási dohány, cigarettahüvely és a hevített dohánytermékek (ezeket a cigarettákat egy elektromos készülék hevíti) 20 százalék, vagy a fölötti, míg a szivar, szivarka 20 százalék alatti, de 10 százaléknál nagyobb növekedést produkáltak. Az országnak nincs olyan területe, ahol az átlagost meghaladó mértékben megnőtt volna a kereslet. 

A bolti pánikvásárláshoz hasonló felvásárlási láz a nyitvatartási korlátozással egyébként nem érintett dohányboltoknál is csillapodott, a március 23-ai héten már csak a normális, ilyenkor szokásos mennyiséghez közelítő megrendelések érkeznek be.

A dohányboltok egyébként Európa-szerte nyitva tartanak és ellátják a fogyasztókat, még a legsúlyosabb helyzetben lévő Észak-Olaszországban is – emlékeztet az Odbe.