A DK büntetőfeljelentést tesz Orbán Viktor ellen hivatali visszaélés miatt

2020. január 10. 14:44 - szerző: 168 Óra

A Demokratikus Koalíció a strasbourgi bírósági ítéletek végre nem hajtása miatt büntetőfeljelentést tesz Orbán Viktor ellen, hivatali visszaélés miatt – közölte Arató Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese pénteken szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményében.

A DK emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor csütörtökön bejelentette, hogy a kormány nem fog eleget tenni a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága ítéleteinek.

„Ez azt jelenti, hogy Orbán Viktor teljesen nyíltan és tudatosan arra utasítja a kormányát, hogy az szegjen meg egy sor törvényt és nemzetközi egyezményt. Ezt jogállamokban és európai demokráciákban úgy nevezik, hogy hivatali visszaélés. Amit Orbán Viktor tesz, az tökéletesen kimeríti a Büntető Törvénykönyv 305. paragrafusát, azaz a miniszterelnök hivatali visszaélést követ el”

– olvasható a közleményben.

A politikus azt írta, hogy a DK szerint senki nem állhat a magyar törvények és a nemzetközi egyezmények felett, még a magyar miniszterelnök sem. Ezért a Gyurcsány Ferenc által vezetett párt hivatali visszaélés miatt büntetőfeljelentést tesz Orbán Viktor ellen.

„Persze tudjuk, hogy a feljelentésünkről végső soron az a Polt Péter fog dönteni, aki nélkül már a fél Fidesz-frakció börtönben lenne, ugyanakkor ennek a feljelentésnek az elutasításával a legfőbb ügyész saját magát is veszélybe sodorhatja. Ha az ügyészség elutasítja a feljelentésünket, akkor a hatalmával törvénytelenül visszaélő miniszterelnökünk mellé kapunk egy bűnpártoló legfőbb ügyészt is” – írta Arató Gergely.

Orbán Viktor a csütörtöki sajtótájékoztatóján – közvetlenül azután, hogy a gyöngyöspatai romáknak a szegregációs oktatás miatt jogerősen megítélt kárpótlásáról beszélt – kijelentette, hogy a másik ügy, ami az embereket igazán zavarja, azok a kártérítések, amelyeket bűnözők kapnak a rossz börtönkörülmények miatt. Megjegyezte, hogy ők az Európai Unió bíróságának döntése alapján milliónyi forintokat vesznek le a magyar államtól közpénzből.

„Egy fillért se fizessünk, indítsuk újra, mert ez egy lehetetlen állapot. Nem vagyunk hajlandók bűnözőknek fizetni”

– állapította meg a miniszterelnök.