A DK képviselői elmentek Felcsútra, hogy megkapják végre Mészáros Lőrinc akadémiájának tao-papírjait

2020. január 13., 15:09

Szerző:

Ráczné Földi Judit, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja és Varju László, a DK országgyűlési képviselője, a Költségvetési Bizottság elnöke a mai napon személyesen látogattak el a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány irodájába, hogy megtudják, mire költötte Mészáros Lőrinc akadémiája a tao-milliárdokat – írja a párt szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Hiába mondta ki ugyanis évekkel ezelőtt a bíróság, hogy az alapítványnak ki kell adnia a fociakadémia költéseiről szóló dokumentumokat, a DK szerint „a hatóságok és az Emmi a mai napig rejtegetik azokat”.

A felcsúti akadémia hétfőn arról tájékoztatta a képviselőket, hogy

a papírok egy budaörsi végrehajtó irodához kerültek.

Ígéretük szerint Varju László és Ráczné Földi Judit még a héten felveszi a kapcsolatot az irodával. 

A felcsúti futballakadémiát Orbán Viktor alapította, aki eleinte ragaszkodott ahhoz, hogy az akadémiához befolyó milliárdok nem számítanak közpénznek. A Kúria 2017 novemberében jogerős döntésben megerősítette, hogy a támogatás valóban közpénz.

Mivel a Mészáros Lőrinc vezette Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány nem akarta kiadni a tao-papírokat, a DK perelt, végül a Kúria is arra kötelezte az alapítványt, hogy adja ki a papírokat, tegyen eleget a közérdekű adatszolgáltatásnak.

Mészáros Lőrinc 2018 elején, nem sokkal a jogerős ítéletet követően azt írta Ráczné Földi Juditnak, hogy azért nem tudja a papírokat a rendelkezésére bocsátani, mert Balog Zoltán akkori miniszter utóellenőrzést rendelt el, és a papírok a minisztériumban vannak.

Mivel továbbra sem láthatták az alapítvány 2011–2017 közötti tao-papírjait, a DK 2018 novemberében közérdekű adat eltitkolása és bűnpártolás miatt feljelentette Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét. Az Emmi később közölte a DK-val, hogy a papírok újra Felcsúton vannak az alapítvány székhelyén.