NATO-csatlakozás: David Pressman személyesen tekintette meg, hogy betartja-e Orbán a szavát

Az Országgyűlés ma szavazhatna Svédország NATO-csatlakozásának a jóváhagyásáról. Szavazhatna, ha a fideszes képviselők hajlandóak lettek volna megjelenni az ellenzéki kezdeményezésre összehívott rendkívüli ülésen – írja a Népszava.

2024. február 5., 17:35

Szerző:

Hétfő délután 1 órakor megkezdődött az Országgyűlés rendkívüli ülése, amelyet az ellenzék kezdeményezett, hogy Magyarország is jóváhagyhassa Svédország NATO-csatlakozását. David Pressman személyesen jelent meg az Országházban, hogy megnézze, Orbán Viktor betartja-e a szavát – írja a lap.

Mint várható volt, a Fidesz-KDNP képviselői padsorai üresek maradtak, a kormánypárti frakciók előre jelezték, hogy nem vesznek részt a rendkívüli parlamenti ülésen. Arra hivatkozva maradtak távol, hogy megvárják Orbán Viktor magyar és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök találkozóját, annak ellenére, hogy utóbbi világosan jelezte, csak országa NATO-csatlakozásának a ratifikálása után jön Budapestre.

Aki viszont elment, az Egyesült Államok budapesti nagykövete, David Pressman, akit az ülésterem karzatán lehetett látni, de megjelent Sebastian Kęciek rendkívüli és meghatalmazott lengyel nagykövet is több másik NATO-tagország misszióvezetőjével együtt.

Az Országgyűlésnek küldött levélben, amelyet a napirend előtti felszólalások után ismertettek, Kocsis Máté és Simicskó István, a Fidesz, illetve a KDNP frakcióvezetője közölte, hogy képviselőcsoportjuk sem a vonatkozó házbizottsági ülésen, sem a február 5-i rendkívüli ülésen nem vesz részt. Kezdeményezték, hogy a napirendi javaslatról szóló szavazást szavazatszámláló gép alkalmazásával ismételjék meg. A javaslatot végül a jelenlévő képviselők 43 igen, 7 nem és 1 tartózkodással nem tudták elfogadni, az Országgyűlés továbbra sem volt határozatképes. Így Lezsák Sándor ismét megállapította, a napirend egyetlen pontja sem tárgyalható és napirend utáni felszólalásokra sincs mód, majd lezárta az ülést.

Vég nélküli NATO-csatlakozás

Mint arról korábban beszámoltunk, a török parlament már megszavazta a svédek csatlakozását az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez, így utolsó szavazóként már csak Orbán Viktor miniszterelnökön múlik a svédek NATO-csatlakozása.

Kedden a török törvényhozás elé kerül a svédek NATO-csatlakozását ratifikáló törvényjavaslat. Úgy tűnik, hogy már csak Orbán Viktoron múlik a svédek NATO-hoz való csatlakozása.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter többször is azt hangoztatta, hogy nem a magyar parlament lesz az utolsó, amely megszavazza a kérelem elfogadását. Novák Katalin köztársasági elnök tavaly a NATO brüsszeli székházában tartott nemzetközi sajtótájékoztatón szintén arról beszélt: nem Magyarország lesz az utolsó, amely jóváhagyja Svédország NATO-tagságát.

A kormányinfón Gulyás Gergely elmondta az ATV kérésére válaszolva:

„a kormány támogatja a csatlakozást, de bizalomépítésre lenne szükség.” és azt szeretnék, ha svéd miniszterelnök Magyarországra jönne.

A svéd miniszterelnök, Ulf Kristersson azt mondta, hogy: „a NATO-tagságról nincs mit tárgyalni többé, Svédország pedig »nagyon hamar« a katonai szövetség tagja lesz.”

 Most már az amerikaiak is sürgetik a feleket

Mindkét amerikai politikai párt törvényhozói felszólították a magyar miniszterelnököt, hogy az Országgyűlés minél előbb fogadjon el törvényt Svédország felvételéről az Észak-atlanti Szövetségbe. A Szenátus NATO-megfigyelő csoportjának republikánus társelnöke és egy demokrata képviselő egyaránt azt kérte a Fidesz-kormánytól, hogy sürgősen módosítsa a Svédországgal kapcsolatos álláspontját – írta meg a hvg.hu a Reuters alapján.

(Kiemelt kép: az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülése 2024. február 5-én. Az ülés, amelyet az ellenzék kezdeményezett a svéd NATO-csatlakozás ratifikációja ügyében, határozatképtelen volt. A kormánypártok mellett több ellenzéki párt - a DK, a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP - néhány képviselője és egy független képviselő is távol maradt. MTI/Koszticsák Szilárd)

2024. május 19., 15:38

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.

2024. május 19., 10:45

Aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásért jelenti fel Magyar Péter Orbán Viktort. A miniszterelnök politikai igazgatója közben már kommentben reagált.