A bíróság szerint nem történt hivatali visszaélés Czeglédy Csaba háziőrizetének tavalyi meghosszabbításakor

2019. október 9., 09:19

Szerző:

A szombathelyi baloldal korábbi vezető alakja, Czeglédy Csaba és társai ellen nagy összegben elkövetett csalás miatt indult eljárás, ami miatt a volt képviselőt előzetes letartóztatásba helyezték. Az ügyészség tavaly augusztusban meghosszabbította Czeglédy előzetes letartóztatását, ami ellen panaszt, majd annak elutasítása után pótmagánvádas eljárást kezdeményezett a bíróságon, mert szerinte az eljáró ügyész egyoldalúan hozott döntést ügyében.

Czeglédy Csaba
Fotó: Facebook

Ebben az eljárásban mondta ki a Szolnoki Törvényszék immár jogerősen, hogy az ügyész nem követett el visszaélést.

Czeglédy arra hivatkozott, hogy nem minden körülményt vettek figyelembe, mikor előzetes fogva tartásának meghosszabbítását kérvényezték vele szemben, kiemelve, hogy nem volt megállapítható, hogy a tanúk befolyásolására vagy bizonyítékok megsemmisítésére törekedhet.

A bíróság szerint viszont Czeglédy ügyében az ügyész kellően körültekintő volt, mikor kérvényezte az előzetes hosszabbítását. Ezen felül a bíróság arra is kitért, hogy a volt képviselővel szemben a bűnismétlés veszélye miatt is kérte az ügyész a hosszabbítást, ezzel szemben pedig Czeglédy nem hozott fel kielégítő érveket.

Frissítés:

Cikkünkben pontatlanul azt állítottuk, hogy „Czeglédy Csaba ellen már megszűnt az eljárás, miután mentelmi jogot szerzett a tavaszi európai parlamenti választásokon, ez egyben az előzetes letartóztatás megszűnését is eredményezte. Ilyen esetben hivatalból meg kell szüntetni az eljárást. Az ügyészség azóta nem vonta újabb eljárás alá Czeglédyt, az ügy a társaival szemben viszont tovább folyik.”

A Legfőbb Ügyészség jelezte lapunknak, hogy a Szegedi Ítélőtábla helyt adott a Csongrád Megyei Főügyészség fellebbezésének és Czeglédyt ismét vád alá helyezték, ügye a bírósági szakaszban folytatódik.