CT és MR nélkül működik az Országos Kardiológiai Intézet

2017. július 8. 10:07 - szerző: Ágoston Zoltán

A gyermekeket a Heim Pál Gyermekkórházba, a felnőtteket a Szent István Kórházba küldik át.

Sem CT, sem MR nincs az Országos Kardiológiai Intézetben – számolt be az RTL Klub Híradó.

A meglehetősen abszurd helyzetre elsőként a Klubrádió egyik hallgatójának az elmondásából derült fény. Ő a múlt héten arról mesélt, hogy egy nyitott mellkasú gyermeket – az unokáját – az Országos Kardiológiai Intézetből (OKI) a Heim Pál Gyermekkórházba kellett átszállítani CT-re. Ezután kérdezte meg az RTL Klub az OKI-t, Ofner Péter főigazgató válasza szerint pedig a bonyolult szívműtéteket végző egészségügyi intézmény sem komputertomográfiás, sem mágnesrezonanciás képalkotó eszközzel nem rendelkezik. A gyermekeket emiatt CT-re és MR-re a Heim Pál Gyermekkórházba, a felnőtteket pedig az István Kórházba küldik át. Minden beteg orvosi kíséretet kap. Szívátültetés miatt heti 8-10 alkalommal fordul elő hasonló eset.

CT-szerelés egy magyar kórházban. Ígéretet már kaptak
Fotó: Népszabadság-archív / Teknős Miklós

Ofner az RTL Klubnak azt is elmondta, hogy többször kértek CT-t, de eddig nem kaptak. van viszont egy ígéretük, hogy az Egészséges Budapestért program keretében decemberben adnak nekik egyet, szóval januártól lesz a vizsgálat házon belüli  elvégzésére. Ami az MR-t illeti, arra csak néhány éven belül számíthatnak.

Az RTL Klub az ügyben megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát, amelytől az ismert séma szerinti papírízű, elkerülő választ kapta. Eszerint 2010 Magyarországon 2010 óta 42 százalékkal több CT- és 117 százalékkal több MR-készülék van, és csak 2017-ben 40 milliárd forintot költöttek rájuk.