Csúnyán beszólt Orbánnak egykori harcostársa

Rajk László (SZDSZ-alapító, volt országgyűlési képviselő) szerint így visszatekintve, 25 évvel ezelőtt Orbán Viktor pontosan az a fajta önző seggfej volt, mint aki ma, bár , hogy a véleménnyel sokan nem értenek egyet Magyarországon.

2014. november 12., 10:15

A lap szerint a Fidesz messze a legnépszerűbb párt, bár támogatottsága mostanában némileg visszaesett. Ugyanakkor negyedszázaddal a rendszerváltás után az egykori ellenzékiek közül nem csak Rajk az, aki csalódott országa jelenlegi irányvonalában. A térségben a megosztottság és a borúlátás vette át az egység és a lelkesedés helyét.

Rajk – sok más értelmiségihez hasonlóan – egyetért azzal, hogy az EU bírálja Orbán mindinkább autoriter kormányzási módszereit, az igazságszolgáltatás átpolitizálását, a választási szabályok öncélú átírását, a független média és a külföldi támogatást élvező civilszervezetek megadóztatását, illetve korlátozását.

E politika gyökereit arra a taktikára vezeti vissza, amit egykor ő és Orbán fejlesztettek ki az akkori hatalom ellen: foglald ez az intézményeket és hozz új szabályokat – mondja.

A régi időkről szólva hozzáteszi: valamennyien azt hitték, hogy a demokratikus intézmények szavatolják a demokráciát, de ez nem igaz. Ugyanis még nem fejlesztették ki az immunrendszernek azt a fajta ellenállását, amivel le lehet győzni a hazugságot.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.