Ismert kirgiz íróról neveztek el egy parkot Zuglóban

Az ünnepségen részt vett Szooronbaj Dzsejenbekov kirgiz elnök is.

2020. szeptember 30., 07:41

Szerző:

Az eseményen Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta, Budapestnek fontos, hogy bővítse nemzetközi kapcsolatait, mert egy erős településnek széles körű beágyazottságra van szüksége. Ezért fűzi szorosabbra az összeköttetést a kirgiz fővárossal, Biskekkel is.

Személyes kiváltságnak nevezte, hogy éppen Zuglóban avatják fel a parkot. Megtisztelő, hogy a kerület egykori polgármestereként és a főváros jelenlegi vezetőjeként hozzájárulhatott ahhoz, hogy Budapest egy szeglete megemlékezzen a híres íróról - hangoztatta.

Pótolhatatlan veszteség érné az emberiséget, ha elfeledné különböző korok és népek szerzőit - jelentette ki Karácsony Gergely. Csingiz Ajtmatovot idézve arról beszélt, hogy a kultúra kötőanyag a társadalomban, ezért nem lehet kiváltság.

A főpolgármester úgy vélekedett, hogy a kirgiz írót kell olvasniuk azoknak, akik humanizmusról, szabadság iránti vágyról, ember és természet ősi kapcsolatáról akarnak tanulni.

"Márpedig nekünk, itt és most pont erre van szükségünk" - fogalmazott.

Karácsony Gergely szerint Kirgizisztán újkori történelme bizonyítja, hogy a szabadságvágy és a kitartás sosem illúzió. Egy szabadságvágyó nép nem tűri, hogy valaki elherdálja a reményeit. A kirgizek az elmúlt években kétszer is megmutatták, hogy nem fogadnak el olyan vezetőket, akik a magánérdeket a közjó elé helyezik - mondta.

"Mi, magyarok ilyenkor jó, ha emlékeztetjük magunkat: mindig van mit és mindig van kitől tanulnunk" - hangsúlyozta.

A főpolgármester arról is beszélt, hogy a klímaváltozás, a globális járványok idején különös erejű Csingiz Ajtmatov intése: szép, ha a haladás közel hozza a világűrt, de az is nagyon fontos, hogy az ember maradjon meg embernek, ne váljon belőle hideg, számító lény, aki elfelejti, milyen örülni a tavasznak.

A névadási és táblaavatási ünnepségen a kirgiz elnök - aki hétfőn és kedden hivatalos látogatáson tartózkodik Magyarországon - Európa egyik legszebb városának nevezte Budapestet.

Csingiz Ajtmatov világhírű író, tehetséges publicista, humanista gondolkodó, kiemelkedő állami személyiség és diplomata volt. Műveiben a távoli kirgiz falvakat és az egész emberiséget érintő kérdésekkel egyaránt foglalkozott, életében mindvégig támogatta a világbéke és a nemzetek közötti együttműködés eszméjét - mondta Szooronbaj Dzsejenbekov.

Kijelentette: őszintén hálás, amiért a parkot Csingiz Ajtmatovról nevezték el, aki a kirgiz nép büszkesége. Ez is annak a tiszteletnek a jele, amely Magyarországon övezi az írót - fűzte hozzá.

A kirgiz elnök kellemes meglepetésnek nevezte, hogy Csingiz Ajtmatov műveit jól ismerik Magyarországon. Az írót, akinek több alkotását lefordították magyarra, magas szintű állami kitüntetésben is részesítették Magyarországon - közölte.

Szooronbaj Dzsejenbekov azt mondta, bízik abban, hogy Csingiz Ajtmatov munkásságát még szélesebb körben megismerik a magyarok.

A beszédek után ünnepélyesen leleplezték a kirgiz íróról elnevezett park tábláját, a két ország jelképeként pedig elültettek egy-egy fát.

Az eseményen Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes és Horváth Csaba zuglói polgármester is részt vett.

Csingiz Ajtmatovot (1928-2008) a világ legismertebb kirgiz írójaként tartják számon. Műveit több mint 100 nyelven, 90 milliónál több példányban adták ki.

Legismertebb írásai a Dzsamila szerelme (1958), Az első tanító (1962), A versenyló halála (1966) és Az évszázadnál hosszabb ez a nap (1981).

Megkapta az Osztrák Állami Díj az Európai Irodalomért elnevezésű elismerést, amelyet 1993-ban vehetett át. Többször jelölték irodalmi Nobel-díjra. Művei Magyarországon is nagy sikert arattak, a szerzőt kitüntették a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével.

A türk népek kultúrájának védelmezője volt. Hazájának egyik legtekintélyesebb közszereplőjeként komoly befolyással bírt a kirgiz kulturális, belpolitikai és külpolitikai életre egyaránt. A szovjet átalakulás idején, 1989-től Mihail Gorbacsov elnök tanácsadójaként dolgozott, az 1990-es évek elejétől diplomataként szolgálta országát.

Csingiz Ajtmatov, a kirgiz nemzeti irodalom megteremtője egy nürnbergi kórházban hunyt el 2008 júniusában.

(MTI)