Csaknem 11 milliárd forintot költött az MNB Értéktár programja műkincsek vásárlására

2019. február 11., 16:58

Szerző:

Tavaly év végén lezárult a Magyar Nemzeti Bank sokat vitatott Értéktár programja. A program 32 milliárd forintos keretének mintegy egyharmadát, 10,8 milliárdot költötték el. Az összegből 33 tételt vásároltak az MNB honlapján közzétett lista szerint, ezekbe teljes gyűjtemények és egyes műtárgyak egyaránt beletartoznak. A megvásárolt festményeket, gyűjteményeket letétként helyezték el múzeumokban, közgyűjteményekben – írja a Népszava.

Az MNB Felügyelő Bizottsága 2016-os jelentésében részben azzal indokolta a program létjogosultságát, hogy a magyar közgyűjteményeknek gyakorlatilag nincs műtárgyvásárlási keretük. A legnagyobb kerete ilyen célra a Nemzeti Kulturális Alapnak van, mely 2012-ben 133 millió, 2013-ban 117 millió, 2014-ben 157 millió forint volt. Az Értéktár célja így a közgyűjtemények gyarapítása.

Az MNB programja „értékálló befektetésként” indult, de célját hamarosan szűkebbre szabták azzal, hogy a hazai hagyatékokban fellelhető legfontosabb műkincsek megszerzésére fókuszál, valamint a külföldre került, jelentős műkincseket vásárolja meg.

Az Értéktár program legjelentősebb és legdrágább tétele Tiziano Mária gyermekével és Szent Pállal című festményének megvásárlása volt 4,5 milliárd forintért. A műről már 2005-ben erősen sejteni lehetett, hogy az Tizianóé, akkor még 140 millió forintért kelt el. Ekkor azonban pénz és bátorság híján a Szépművészeti nem élt még elővásárlási jogával, hogy az akkor még „talán Tiziano-festményt” megszerezze. Később 1,6 milliárd forintra becsülték a képet, de a portál szerint mégsem jelenthető ki teljes bizonyossággal, hogy az MNB háromszoros árat fizetett érte, mert más, hasonló kvalitású Tiziano-képek is ilyen árakon keltek el.

A program öt legnagyobb értékű szerzeménye:

Tiziano Vecellio: Mária gyermekével és Szent Pállal

4,5 milliárd forint

Szépművészeti Múzeum, Budapest

 

Munkácsy Mihály - Krisztus Pilátus előtt

1,6 milliárd forint

Déri Múzeum, Debrecen

 

XVI-XVII. században Erdélyben vert ezüst tallérok – 220 darabos érmegyűjtemény 

1,1 milliárd forint

Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest

 

Kövesi István festménygyűjteménye (115 mű)

795 millió forint

Herman Ottó Múzeum, Miskolc

 

Munkácsy Mihály: Poros út I.

500 millió forint

Magyar Nemzeti Galéria, Budapest