Cinizmus a köbön: az Orbán-kormány szerint a nyomtatott lapkultúra megmentése miatt fontos a Fidesz médiabirodalma

A távolban felsírt a Népszabadság és a Magyar Nemzet.

2018. december 5., 19:56

Szerző:

Vérlázító érveléssel védte meg a Kormányzati Tájékoztatási Központ azt az Orbán Viktor miniszterelnök által szignózott kormánydöntést, hogy nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítették a Fidesz médiabirodalmának egyesülését a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványban, ami révén a Gazdasági Versenyhivatal nem vizsgálhatja a beolvadás törvényességét.

A közlemény szerint a kormányrendelet "kiemelt indoka, hogy közérdek fűződik Magyarországon a print és nyomtatott médiakultúra megmentéséhez és a helyi, különösen a megyei nyilvánosság fórumainak hosszú távú megmaradásához". Ezt a célt tűzte ki alapító okiratában az alapítvány, és "külön támogatandó, hogy ezt nem profitszerzési célzattal, hanem nonprofit alapon kívánja megvalósítani".

A közleményben természtesen elfelejtették megemlíteni, hogy 2010 óta lényegében zéró állami hirdetést kapnak a független, a Fidesz által balliberálisnak minősített napi-, és hetilapok, azonban a kormánypárti médiaalapítványhoz sorolt médiumokat tízmilliárdokkal tömték ki. Arról nem is beszélve, hogy 2016 óta megszűnt a két legnagyobb példányszámú, ám kivéreztetett, majd politikai okokból bezáratott nyomtatott napilap, a Népszabadság és a Magyar Nemzet is.