Kényszermunkára fogta és megalázó körülmények között tartotta csaknem egy évtizedig az ismerősét a férfi egy tanyán

2020. április 27., 13:38

Szerző:

A Csongrádi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a megyebeli faluban élő férfival szemben, aki lakhatásért és élelemért cserébe a tanyájára költöző sértettet kisajátította, és méltatlan körülmények között tartotta - közölte a vádhatóság. Mint írják, a vádirat szerint a két férfi közel negyven éve ismerték egymást, így a vádlott tudta, hogy a sértett szerény anyagi körülmények között él, senkivel nem tart kapcsolatot, súlyos fokban befolyásolható.

Miután a sértett a vádlott tanyájára költözött élelemért és lakhatásért cserébe, 2009. évtől kezdődően csak ott dolgozhatott,

a tanya WC nélküli, koszos, büdös, cefrés hordókkal teli melléképületében kellett laknia,

illetve a meleg vizet egy fa tüzelésű bojler biztosította, de hetente csak egyszer fürödhetett.

A sértett a tanya főépületébe csak a mobil WC tartály ürítése okán léphetett be, és a vádlott által meghatározott munkákat kellett végeznie reggeltől estig. Naponta két-háromszor ehetett csak, akkor is főleg kenyeret és szalonnát, azt is külön asztalnál. A sértett munkabért nem kapott, havi 22 ezer forintos járadékából a vádlott élelmezés címén további 5 ezer forintot levont.

Rendőrök és polgárőrök egy alföldi tanyánál. (Képünk illusztráció.)

Mintegy másfél éve a sértett gerincműtéten esett át, de a vádlott továbbra is nehéz fizikai munkákat végeztetett vele. A sértett félelmében nem panaszkodott, megcsinálta azokat.

Mindezeken túlmenően a vádlott a sértett személyes okmányait és kevés megtakarítását is elvette, folyamatosan ellenőrizte hollétét, a tanyát csak engedéllyel hagyhatta el. A férfi a sértettet havonta bántalmazta, 

ha a munkáját nem úgy végezte, vagy nem akarta elvégezni, illetve rendszeresen ordítozva, fenyegetőzve beszélt vele, hogy megveri, ha nem jól végzi a munkáját.

A sértett a vádlott megalázása és bántalmazásai elől többször megpróbált elmenekülni, azonban a kiszolgáltatott helyzetét kihasználva a vádlott mindig visszahívta őt, majd újra megverte és munkára kényszerítette.

A járási ügyészség a vádlottat a sértett sanyargatásával elkövetett kényszermunka bűntettével vádolja.

A vádlott bűnösségéről a Makói Járásbíróság fog dönteni.