Budapestről is kitiltanák a dízelautókat

2018. március 1., 10:34

Szerző:

Ki kell adni egy előzetes jelzést hamarosan Budapesten is, hogy gondolják meg az emberek a dízelautók vásárlását, mert nemsokára itt is terítékre kerül a kérdés – válaszolta Tarlós István főpolgármester az Index kérdésére, miszerint  mikor lép a magyar főváros Róma, Stuttgart és Düsseldorf nyomába. Mint ismert, ezekben a városokban hamarosan teljesen kitiltják a dízelautókat a belső területekről. 

Tarlós közölte, hogy a lépés középtávon elképzelhető és indokolt Budapesten is. Arra a kérdésre, mit ért középtávon, a főpolgármester azt mondta: 

„Nem nagyon hiszem, hogy öt éven belül ez generálisan megoldható, de

egy biztos: itt is bekövetkezik."

Magyarországon a jogszabályi környezet pillanatnyilag nem teszi lehetővé a dízelkocsik kitiltását, mások az autósok anyagi körülményei és más a gépkocsipark állapota is – tette hozzá a főpolgármester.

„Mi is tervbe vettük a kitiltást, de csak bizonyos türelmi idővel és nem egyik-napról a másikra – közölte ugyanakkor,  hozzátette, hogy erre rá kell készülni, fel kell készíteni a lakosságot, vállalkozókat, jogszabályokat kell alkotni, és kommunikálni a terveket. Nemcsak az autósokat érinti a szabályozás, hanem sok buszt és teherautót is – mondta.