Botka Lászlóval ebédel az amerikai nagykövet

2018. október 11., 15:52

Szerző:

Nagyon úgy tűnik, hogy valóban átgondolta az Orbán Viktorral és kormányával való nagy barátkozást David B. Cornstein. Az Amerikai Egyesült Államok nyáron kinevezett magyarországi nagykövete pénteken ugyanis ellátogat Szegedre.

A város szocialista polgármestere, Botka László látja vendégül egy munkaebéden a Donald Trump jóbarátja hírében álló Conrsteint.

A nagykövet szerda este fenyegetésnek is beillő üzenetet küldött Orbán Viktornak, akit korábban még a barátjának nevezett. A Közép-európai Egyetemen (CEU) tartott előadást, ahol természetesen megkerülhetetlen téma volt a Soros György alapította egyetem jövője. A nagykövet ezúttal többször is elmondta: legfontosabb feladatának azt tartja, hogy elérje, a CEU maradhasson Budapesten.

Azt is elmondta, hogy nagykövetsége első száz napjában messze a CEU-val foglalkozott a legtöbbet, ám a kezdeti jó hangulat és kapcsolata a Orbán-kormánnyal némiképp megváltozott. Pedig a miniszterelnöknek semmi oka nem lenne arra, hogy ne legyen jóban az Egyesült Államokkal. A nagykövet hosszan ecsetelte, hogy míg az Obama-adminisztráció szóba sem állt az Orbán-kormánnyal – ami nem igaz –, a Trump-féle amerikai vezetés kifejezetten támogatja a kabinetet.

– Ha továbbra is fenn akarják tartani ezt a jó kapcsolatot, akkor ez nagyon rossz út – fogalmazott a nagykövet. 

Cornstein arról is beszámolt, hogy amikor a Fehér Házban járt, ő kérte meg Trumpot, hogy gratuláljon telefonon Orbánnak az áprilisi választási győzelemhez. A hívás másnap meg is történt – amit a kormányzati sajtó nagy büszkén közhírré is tett. A Trump-adminisztráció már sokat tett az Orbán-kormányért:

– most pedig itt az ideje, hogy a magyar kormány visszaadjon valamit mindazért, amit eddig kapott – jelezte.