Botka Lászlóval ebédel az amerikai nagykövet

2018. október 11. 15:52 - szerző: 168 Óra

Nagyon úgy tűnik, hogy valóban átgondolta az Orbán Viktorral és kormányával való nagy barátkozást David B. Cornstein. Az Amerikai Egyesült Államok nyáron kinevezett magyarországi nagykövete pénteken ugyanis ellátogat Szegedre.

A város szocialista polgármestere, Botka László látja vendégül egy munkaebéden a Donald Trump jóbarátja hírében álló Conrsteint.

A nagykövet szerda este fenyegetésnek is beillő üzenetet küldött Orbán Viktornak, akit korábban még a barátjának nevezett. A Közép-európai Egyetemen (CEU) tartott előadást, ahol természetesen megkerülhetetlen téma volt a Soros György alapította egyetem jövője. A nagykövet ezúttal többször is elmondta: legfontosabb feladatának azt tartja, hogy elérje, a CEU maradhasson Budapesten.

Azt is elmondta, hogy nagykövetsége első száz napjában messze a CEU-val foglalkozott a legtöbbet, ám a kezdeti jó hangulat és kapcsolata a Orbán-kormánnyal némiképp megváltozott. Pedig a miniszterelnöknek semmi oka nem lenne arra, hogy ne legyen jóban az Egyesült Államokkal. A nagykövet hosszan ecsetelte, hogy míg az Obama-adminisztráció szóba sem állt az Orbán-kormánnyal – ami nem igaz –, a Trump-féle amerikai vezetés kifejezetten támogatja a kabinetet.

– Ha továbbra is fenn akarják tartani ezt a jó kapcsolatot, akkor ez nagyon rossz út – fogalmazott a nagykövet. 

Cornstein arról is beszámolt, hogy amikor a Fehér Házban járt, ő kérte meg Trumpot, hogy gratuláljon telefonon Orbánnak az áprilisi választási győzelemhez. A hívás másnap meg is történt – amit a kormányzati sajtó nagy büszkén közhírré is tett. A Trump-adminisztráció már sokat tett az Orbán-kormányért:

– most pedig itt az ideje, hogy a magyar kormány visszaadjon valamit mindazért, amit eddig kapott – jelezte.