Orbán Viktornak már nem tetszik a fideszes kétharmad által elfogadott törvény, de az államtitkár szerint nem úgy értette

2020. január 12., 14:55

Szerző:

Orbán Viktor nem arra adott utasítást, hogy jogerős ítéleteket ne hajtsanak végre, hanem arra, hogy az Igazságügyi Minisztérium új keretrendszert dolgozzon ki.

– Ezt ő úgy értette, hogy az Európában kialakult keretrendszert kell felülvizsgálnunk, és ez alapján ne fizessünk, 

– magyarázta az RTL Klub Híradónak Völner Pál, a tárca államtitkára, mire gondolt a magyar miniszterelnök, amikor a csütörtöki évindító Kormányinfón arról beszélt, lehetetlen, hogy kifizessék azokat a kártérítési összegeket, amelyeket elítélt bűnözők kapnak a fogvatartási körülményeik miatt indított perekben. 

 

Orbán Viktornak ez a szegregált gyöngyöspatai roma gyerekek kártérítéséről jutott az eszébe.

– Elítélt bűnözők az Európai Unió Bíróságának a döntése alapján, magyar ügyvédek összekapaszkodásának az eredményképpen millió forintokat vesznek le a magyar államtól, az adófizető polgároktól. Ez lehetetlen. Tegnap konzultáltam az igazságügyi miniszter asszonnyal, mondtam, hogy egy fillért se fizessünk, indítsuk újra, mert ez egy lehetetlen állapot. Nem vagyunk hajlandók bűnözőknek fizetni 

– fogalmazott, kijelentéseinek azonban van két szépséghibája. Az egyik, hogy  fogvatartottaknak jogerős bírósági ítéletek alapján kell kártérítést fizetni, a másik pedig az, hogy ezeket a kártérítéseket – hívta fel a figyelmet Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke – magyar bíróságok ítélik meg fogvatartottaknak egy olyan törvény alapján, amelyet 2016-ban a parlamentben a Fidesz szavazott meg a kétharmados többségével.

Nem mellesleg a jogszabály úgy szól, hogy fogvatartottnak megítélt kártérítésből először le kell vonni az áldozatot megillető kártalanítást

amint az az olaszliszkai lincselés esetében is történt.

A Fidesz-KDNP-t egyébként nem zavarja túlságosan a nyilvánvaló ellentmondás, politikusai már börtönbizniszről beszélnek. Így tett vasárnap Nacsa Lőrinc KDNP-frakciószóvivő, aki egy budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette, a kormánypártok egyetértenek az Orbán Viktor kormányfő múlt csütörtöki évkezdő sajtótájékoztatóján elmondottakkal, miszerint gyilkosok, gyermekgyilkosok, rablók, csalók, erőszaktevők az ügyvédjeik segítségével milliókat perelnek ki az államtól a börtönkörülményekre hivatkozva. Ez a „börtönbiznisz” mára iparággá vált, bűnözők és ügyvédek gazdagodnak ezen, a rabok fejenként 6-10 millió forintra perlik az államot, és több ezer ilyen pert indítottak dörzsölt ügyvédek „a Soros-hálózat” segítségével.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.