Döntött az ügyészség, nem alázta meg beosztottjait Böröndi Gábor vezérkarifőnök

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) elutasította a Böröndi Gábor elleni feljelentést, amit azért tettek, mert az új vezérkari főnök állítólag megalázta, kínzással egyenértékű feladatokra kényszerítette a parancsnoki sofőröket, és figyelmen kívül hagyta a munkaköri leírásokat.

2023. június 14., 20:49

Szerző:

Az ügyészség szerint nem valósult meg bűncselekmény a táborfalvai kiképzésen, ahol egyebek között alvásmegvonást is alkalmaztak a Böröndi Gábor szerint pletykásnak minősített honvédségi sofőrjein – idézte a KNYF közleményét kedden a 24.hu.

Egy magánszemély azért jelentette fel a Honvéd Vezérkar főnökét, mert még május elején egy szentendrei állománygyűlésen azt mondta, a honvédségi sofőrök pletykásak, ezért „tanításra” küldte őket.

Ez azt jelentette, hogy a jelenlévő 58 sofőrt buszra terelték, majd Táborfalvára vitték, ahol hat napon át kiképzésen kellett részt venniük. Ennek során naponta egy alkalommal telefonálhattak csak haza a családjuknak, éjszaka két-három óránként felkeltették őket, és értelmetlennek tűnő feladatokat kellett végrehajtaniuk – sorolta az ügy részleteit a portál.

A feljelentés szerint Böröndi Gábor ezzel megszegte az Alaptörvény kínzásra, megalázó bánásmód tilalmára vonatkozó részeit, de a honvédelmi törvény több pontját is, például a feladatok elrendelése és a kiképzések szabályait.

 

Az ügyészség álláspontja szerint azonban „a feljelentéskiegészítés során beszerzett adatok alapján megállapítható, hogy a feljelentő által megalázónak vélt kiképzési feladatok a NATO szövetséges fegyveres erői által is alkalmazott kiképzési módszertan szerint kerültek összeállításra”.

Hozzátették: „a parancsnoki gépjárművezetők harcászati kiképzése a kiképzési terv keretein belül, szakmailag megalapozott módszerek szerint történt, és az is kiemelendő, hogy ugyanezen módszereket alkalmazták – és alkalmazzák – több alakulat személyi állományának képzése során is”.

(Kiemelt kép: Balogh László (Fidesz-KDNP) polgármester átadja a csapatzászlót Böröndi Gábor altábornagynak, a Magyar Honvédség parancsnokhelyettesének a nagykanizsai katonai toborzópont átadásán 2020. június 10-én. Fotó: MTI/Varga György)

 

 

Tegnap 15:38

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.