Borkai Zsolt bukhatja az olimpiai járadékát is, a Magyar Olimpiai Bizottság nyilvános ülésen tárgyal a törvényjavaslatról

2019. november 10., 07:55

Szerző:

November 13-i nyilvános ülésén tárgyalja a Magyar Olimpiai Bizottság annak a törvényjavaslatnak a támogatásáról, mely lehetővé tenné, hogy a méltatlanná vált sportolókat – így a szexbotrányába belebukott győri expolgármestert, Borkai Zsoltot – megfosszák az olimpiai járadékuktól – írja a hvg.hu.

A sporttörvény módosításának az ötletével Steinmetz Ádám jobbikos képviselő, a 2004-es athéni olimpia olimpiai bajnoka állt elő azután, hogy kiderült Borkai Zsolt prostituáltakkal szórakozott 2018-ban egy horvátországi jachtkiránduláson.

Önkormányzat 2019 - Megalakult a Győri Közgyűlés
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A sporttörvény most úgy szól, hogy az a valaki válik érdemtelenné a járadékra, aki büntetett előéletű vagy büntetlen előéletű, de akivel szemben a bíróság bűncselekmény elkövetése miatt próbára bocsátást alkalmazott a próbaidő, annak meghosszabbítása esetén a meghosszabbított próbaidő elteltéig. Ehhez Steinmetz Ádám törvényjavaslata fűzné hozzá, hogy érdemtelenné válik az is, akivel szemben – büntetlen előéletére tekintet nélkül – a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) Etikai Bizottsága megállapítja, hogy olyan magatartást tanúsított, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást keltsen és az olimpikonok társadalmi megítélését rombolja.

A jobbikos képviselő ezt visszamenőleges hatállyal léptetné életbe, ha pedig elfogadják, a szexbotrányhős győri polgármester, Borkai Zsolt is bukhatja az olimpiai járadékát. Ez a 2018-as vagyonnyilatkozata tanúsága szerint 263 200 forint havonta. 

Borkai Zsolt az 1988-as szöuli olimpián lólengésben szerzett aranyérmet. 2010 és 2017 között ő volt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.