Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Bombariadóval érhették el, hogy elhagyják a lakók cölöpházaikat a Fertő-tavon, ahol a Magyar Turisztikai Ügynökség építkezne

2019. szeptember 17. 14:30 - szerző: 168 Óra

Állítólag második világháborús bombákat találtak a fertőrákosi öbölben, legalábbis erre hivatkozott hétfő délután a terület fejlesztéséért felelős állami Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. (SFTF Zrt.), amikor arra kérte az öbölben lévő cölöpházak bérlőit, illetve lakóit, hogy hagyják el az ingatlanokat – értesült az Alfahír.

Az ott élők viszont azt tapasztalták, hogy a hatóságok helyett az Magyar Turisztikai Ügynökséghez (MTÜ) tartozó cég biztonsági emberei zárták le a mólókat.

A portál megkereste a Magyar Honvédséget, amely a háborús bombák hatástalanításáért felelős, azonban ott azt válaszolták, hogy nem kaptak bejelentést a bombák miatt. A portál a megyei rendőrségnél is érdeklődött (a rendőrségi egységek felelősek egyéb bombák hatástalanításáért), ott csak annyit közöltek, hogy kaptak jelzést a talált bombákról és értesítették a tűzszerészeket. A lakók állítólag tűzszerészeket nem láttak a környéken.

Fotó: Pinterest

Az egyik lakó, aki életvitelszerűen él az egyik cölöpházban, azt mondta a portálnak, hogy mikor a biztonságiakkal egyezkedett, hogy bemehessenek néhány holmijukért, akkor megjelent az SFTF Zrt. egy munkatársa, aki személyesen kísérte őket a házukhoz. Elvileg csak hatóság engedélyezhetné a bejárást a területre, de a korábban kiküldött e-mail szerint a területre az SFTV Zrt. ügyvezetője, Kárpáti Béla engedélyével lehetett belépni. Kárpáti egyébként a helyi KDNP alelnöke.

Egyelőre nincs megerősített információnk arról, hogy a bérlők és a lakók visszatérhettek-e az ingatlanokba.

Mi zajlik az öbölben?

Az öbölben az MTÜ egy hatalmas üdülőkomplexumot tervez kialakítani. Szálloda, sportközpont, ökocentrum épülne parkolóval, vitorlás kikötővel, új stranddal és kiszolgálóépületekkel. Bár a világörökségi terület az államé, az ott álló cölöpházak magántulajdonban vannak, amelyek akadályozzák a fejlesztéseket.

Korábban magyar és osztrák lapok is arról írtak, hogy az MTÜ-ben erre a projektre nagy ráhatása lehet a turisztikai ágazatban mozgó Orbán Ráhelnek, a miniszterelnök lányának.

Két éve hatalmas tűz pusztított el több cölöpházat a területen, a tűz okairól nincsenek biztos információk. A megmaradt házakban a hatóságok a tűz óta semmilyen értéknövelő beruházást nem engedélyeztek.