Bloomberg: Illúziók a magyar olimpia körül

A Bloomberg hírügynökség úgy értékeli, hogy Orbán Viktor illúziókat hajszol az olimpia megrendezésével. A miniszterelnök csaknem hárommilliárd dollárt akar költeni a pályázat elnyerésére, az infrastruktúra korszerűsítésére és új létesítmények építésére, pedig csak nyolc év telt azóta, hogy az ország nemzetközi pénzügyi segítségre szorult.

2016. május 12., 07:50

A kormányfő úgy gondolja, hogy a költségeket lenyomva, egyben a több százezer látogató jóvoltából állni lehet a kiadásokat, nem beszélve azokról, akik a visszhang nyomán éveken át jönnek majd Magyarországra. Ám egy ilyen esemény anyagilag még a világ legnagyobb városai számára is feladja a leckét. A magyar költségvetést már így is eléggé megterhelik az Orbán által megálmodott, túlméretezett sport- és infrastruktúraberuházások.

Közgazdászok arra is figyelmeztetnek, hogy a politikus által meghirdetett illiberális rezsim a korrupció miatt szintén aggályos, mert arra is meghatározhatatlan és ellenőrizhetetlen pénzek mehetnek el.

Oszkó Péter azt mondja, a mostani körülmények között lehetetlen nem számolni azzal, hogy hatalmas pénzek csorognak el illegális csatornákon. Tóth István János korrupciókutató úgy véli, félő, hogy az egész programot beárnyékolják a vesztegetések és az üzleti csalások, mivel Magyarországon épül le a jogállam és egyre nagyobb a rendszerszintű korrupció. Így az ötkarikás versenysorozat még nagyon sokba kerülhet az embereknek.

Egy amerikai szakember, aki könyvet írt az olimpiák gazdasági hátteréről, délibábnak minősíti a rendezés jogához fűzött előnyök többségét. A kutatások azt igazolják, hogy a várt haszon mindig elmarad. Orbán azonban visszautasít minden ellenvetést, hogy a játékokba könnyelműen vágnának bele. Az országban öt év alatt 586 új sportlétesítmény készült el, a jövő évi úszó-vb költségei idáig háromszorosan haladják meg az eredeti összeget. Napirenden van 32 további focistadion építése-felújítása 215 milliárd forint értékben. A program kiváltotta a köz elégedetlenségét, miután a tanárok és az egészségügyi dolgozók több pénzért zúgolódnak. Az előzetes becslések szerint az olimpia nettó 774 milliárdba kerülne, amiből csak a pályázat tízmilliárdot visz el.

A már idézett amerikai szakértő elképzelhetetlennek tartja, hogy ennyiből ki lehetne jönni, elviheti akár az éves magyar GDP majdnem egyötödét.

(Forrás: Szelestey Lajos/Klubrádió)