Black Lives Matter budapesti tüntetés: „Globális szinten véget kell vetnünk a kizsákmányolásnak, a rasszista gyűlöletnek, a szenvedésnek”

2020. június 7. 14:05 - szerző: 168 Óra

Több mint ezer ember gyűlt össze Budapesten, a Szabadság téren megrendezett Black Lives Matter tüntetésen - írta az Index helyi tudosítója. A békés tüntetés résztvevői közül szinte mindenkin maszk volt. Erős volt a rendőri jelenlét, de nem avatkoztak be. A demonstrálók a tüntetés elején feltartották a Black Lives Matter-feliratú molinókat.

Az ismert reggae énekes, G Ras angolul és magyarul megtartott beszédében azt mondta,

azért gyűltünk össze, hogy a rasszizmus ellen kiálljunk. Az ellenségeink nem más politikai véleményen lévő emberek, nem is különböző politikai vezetők, hanem az az emberi természet, az a rendszer, amiben élünk, amit kiépítettünk. Ha jobb világban akarunk élni, radikálisan meg kell változtatnunk, ahogy élünk...

Globális szinten véget kell vetnünk a kizsákmányolásnak, a rasszista gyűlöletnek, a szenvedésnek, ahogy Martin Luther King mondta: senki sem szabad, amíg mindenki nem szabad. Együtt kell éreznünk a tőlünk különböző emberek fájdalmával, csak a szeretet erejével tudunk változást hozni.

Beszédét hatalmas taps fogadta, aztán fiatal lányok olvastak fel angol szövegeket a békéről, majd egy afro-amerikai aktivista beszélt arról, hogy világszerte álljunk ki az igazságtalanság ellen.

A felszólalások és zenélések után a résztvevők térdre ereszkedtek, ahogy szerte a világban zajló szimpátiatüntetések során. Az akció 8 percig tartott:

Ezután a Mahátma Gandi Emberjogi Szervezet fekete vezetője és az Antifasiszták magyar elnöke megköszönte, hogy ennyien eljöttek fellépni a rasszizmus ellen.