Engedett az MTVA az elveszített per után, az M1-en állítólag felolvassák a DK nyilatkozatát

2019. szeptember 28., 12:49

Szerző:

Pénteken bíróság mondta ki, hogy a 2018 december 16-i tüntetés nyomán az ellenzéki képviselők teljesen jogszerűen mentek be az MTVA székházába, és akartak élni a törvényben rögzített tájékozódási és ellenőrzési jogukkal. Ezután a Demokratikus Koalíció jelezte, hogy a politikusai újra megpróbálnak bejutni az épületbe, hogy beszélhessenek az MTVA egyik vezetőjével, és felolvassák a párt nyilatkozatát a pénteki bírósági döntésről.

Sem az M1, sem az MTI nem adott hírt arról, hogy az MTVA elveszítette az ügyben indult pert.

Az ellenzéki párt politikusai – Varju László, Vadai Ágnes, Oláh Lajos és Gréczy Zsolt – ezt egy sajtótájékoztató után be is mentek, csakhogy plexiüveg fallal elzárt bejárat és biztonsági őrök sorfala várta őket.

Végül a belső beléptető kapuig jutottak el, ahol újra biztonsági őrök állták az útjukat, és bár nem mehettek tovább,

az MTVA engedett, a Demokratikus Koalíció közleményét állítólag fel fogják olvasni az M1-en.

Ettől függetlenül aaz ellenzéki párt azt ígérte, hogy az ellenzék hétfő reggel kilenc órakor újra bemegy az MTVA székházába.

Mérce újságírója Vadai Ágnestől megkérdezte, még mindig fenntartják-e a decemberi követeléseiket, amire a politikus úgy válaszolt, az első cél a bejutás az MTVA-ba, ez a feltétele minden másnak. Az ellenzék akkor

  • a rabszolgatörvény azonnali visszavonását,
  • kevesebb rendőri túlórát,
  • független bíróságokat,
  • csatlakozást az Európai Ügyészséghez
  • és független közmédiát

akart.

Az MTVA hazudott, az M1-en nem olvasták fel a Demokratikus Koalíció nyilatkozatát.

2018. december 16-án már a negyedik nagy ellenzéki tüntetést tartották meg a Kossuth téren a Munka törvénykönyve rabszolgatörvény gúnynéven ismert módosítása és a közigazgatási bíróságok felállítása ellen. A Kossuth térről a tüntetők aztán a Kunigunda utcába, az MTVA székházához vonultak Szél Bernadett, Hadházy Ákos, Kunhalmi Ágnes és más ellenzéki parlamenti képviselők vezetésével. Az MTVA a területén tartózkodó képviselők ellen birtokvédelmi eljárást kezdeményezett a kerületi jegyzőnél, aki a helyszínen megállapította, hogy a képviselők jogosulatlanul tartózkodnak az épületben. Ezt a végzést támadták meg a képviselők, az alperes pedig az eljárást kérő MTVA volt. A bíróság pénteken azt mondta ki, hogy az ellenzéki parlamenti képviselők jogszerűen tartózkodtak az épületben.