Bezárja a kormány a fóti gyermekvárost

2019. február 23., 10:02

Szerző:

A kormány arról döntött, hogy a fóti Károlyi István Gyermekközpontban biztosított ellátásokat a jövőben más helyszíneken nyújtja a rászoruló gyermekek számára - írja a szombati Magyar Hírlap, a gyermekeket Kalocsán, Aszódon, Zalaegerszegen és Budapesten helyezik el. 

Fotó: Fóti Gyermekváros

Az Emmi információi nyomán a lap azt írja, Zalaegerszegen és Kalocsán a központi speciális gyermekotthon vezetése, szervezete és szakmai irányítása is megújult, így az ombudsman által megállapított korábbi hiányosságok megszűntek. E két helyszín mellett Aszódon és Budapesten helyezik el a most még Fóton gondozott gyermekeket. 

Az Orbán-kormány szerint a kommunizmus évtizedei alatt szinte száműzték a társadalomból az árvákat és a fogyatékos embereket, így a gyermekotthonokat, az intézményeket is sok esetben a települések szélén álló, leromlott kastélyokban, egykori kolostorokban alakították ki. A kormány határozott célja, hogy megszűnjenek ezek a nagy létszámú, korszerűtlen gyermekotthonok Magyarországon - írja a lap.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő 2018-ban többször kampányolt az otthon mellett.  - A kormány láthatóan nem tett le arról, hogy kitegye a gyermekeket az otthonból, miközben itt nagyon jó helyük van – állítja a videóban politikus. - Hatvanegy éve itt van ez a gyermekváros, és nem akarnak innen költözni. Mivel vannak várólisták, ezért jó lenne, ha nem innen vinnének át gyerekeket, hanem más rászorulókat helyeznének el az épülő, új otthonokba - mondta tavaly októberben egy videóban Szél, akinek kampányára a rossz kazánt is hirtelen megjavították télen.