Beperli az Artisjus Andy Vajna csatornáit, mert nem fizetik a jogdíjakat

2018. április 18., 11:53

Szerző:

Bíróság fordult az Artisjus Andy Vajna csatornái miatt, mert a TV2 Csoport nem szolgáltatott adatokat az előző évi nézettségéről, ezért a szerzői jogokat kezelő szervezet nem tudott részükre számlát kiállítani – írja a 444.

Az Artisjus a portál kérdésre megerősítette az információt. Magyarországon ez a szervezet gyűjti össze a zenék nyilvános lejátszása után a jogdíjakat, és ők fizetnek ezt követően a zeneszerzőknek és szövegíróknak. A kereskedelmi tévék fontos szerepet töltenek be ezen a piacon, bevételük egy bizonyos százaléka után járulnak hozzá a jogdíjalaphoz. A fizetendő jogdíjaz a negyedéves bevételük és a műsorokban lejátszott zenék alapján számítják ki.

Nem futja a jogdíjakra?
Fotó: MTI/Konka Péter

A közpénzekkel bőségesen kitömött TV2 Csoport azonban elmulasztotta a legutóbbi adatszolgáltatást, ezért számlát sem kaphattak. A 444 értesülése szerint az Artisjus többször is megkereste a céget, felszólították őket az adatok kiadására, de nem jártak sikerrel. Most készítik elő a keresetlevelet, amit hamarosan benyújtanak a bírósághoz.

A TV Csoport a TV2-n kívül a Super TV2, FEM3, Mozi+, Zenebutik, Izaura TV, Spíler TV, PRIME, LiChi TV, Kiwi TV és a Humor+ csatornák tartoznak.

A TV2 Csoport csatornái mellett a Galaxy TV és a Story 5 TV esetében szintén bírósághoz fordul az Artisjus, mert ők is elmulasztották az adatszolgáltatást.