Ellepték Sopront az osztrák jogsituristák

Egyre többen érkeznek Ausztriából, hogy magyar jogosítványt szerezzenek.

2023. november 28., 13:46

Szerző:

A soproni autósiskolákat egyre több osztrák keresi fel, hogy Magyarországon szerezhessék meg a jogosítványukat. A Népszava írása szerint szinte már jogsiturizmusról lehet beszélni a nyugati határszélen, mert Sopronban már legalább tíz járművezető-képző iskola működik, ami a város méretéhez képest soknak mondható. Arról van szó, hogy nálunk fele annyiba kerül egy tanfolyam és vizsga, mintha Ausztriában csinálnák meg ugyanezt. A soproniak pedig gyorsan reagáltak: németül jól beszélő oktatók várják azokat, akik nem tudnak magyarul – írja a Blikk. Elvileg az unió országai minden korlátozás nélkül elfogadják egymás jogosítványát. 

Népszavának nyilatkozó egyik autósiskola ügyintézője elmondta, hogy az osztrákoknak hitelesített általános iskolai bizonyítványra, személyire és az orvosi alkalmasság igazolására van szükségük, valamint egy lakcímkártyára. Talán ez a legkomolyabb feltétel, hiszen legalább féléves tartózkodást kell igazolnia annak, aki Magyarországon akar autóvezetésből vizsgázni. Erre azonban az ideiglenes tartózkodás is megfelel, nem kell állandó jelleggel nálunk élnie. 

Az osztrák szabályozás szerint már uniós ország jogosítványát legfeljebb öt évig lehet használni Ausztriában, utána le kell cserélni az osztrák jogosítványra. Ezt a rendőrség végzi el, a díja orvosi vizsgálat nélkül 60,5 euró, vagyis körülbelül 23 ezer forint. Jelenleg Ausztriában 1950 euró egy B kategóriás jogosítvány ára, ami szinte a duplája a magyar 375 ezer forintos árnak, már persze, ha minden vizsga elsőre sikerül.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Swen Pförtner / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Tegnap 15:38

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.