Befizette a bevándorlási különadót egy civil szervezet, csak nem tudni, melyik

2018. november 22., 14:01

Szerző:

Valamelyik civil szervezet befizetett 100 ezer forint bevándorlási különadót - írta a napi.hu a Magyar Államkincstár októberi mérlege alapján. Ezzel megtört a jég, hiszen augusztus 25-től bevallási és adófizetési kötelezettséget írnak elő a törvények a civil szervezetek számára a bevándorlással összefüggésben, de eddig egyetlen ilyen szervezet sem vallott be különadót. Még Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter is azt mondta a legutóbbi Kormányinfón, hogy nulla forint bevándorlási különadóval gyarapodott a költségvetés.

Azt egyelőre nem tudni, hogy melyik szervezet ismert magára, mint adóalany. "Mi nem fizettünk" - mondta a Napi.hu-nak Siewert András, a Migration Aid vezetője. Korábban a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Transparency International és az Amnesty International is úgy nyilatkozott, hogy rájuk nem vonatkozik az előírás és ezt készek bírósági úton is bebizonyítani.

Fotó: Magyar Helsinki Bizottság/Facebook

"A Magyar Helsinki Bizottságra az adókötelezettség nem vonatkozik, mert ügyfeleink nem minősülnek bevándorlónak az adótörvény értelmében, és jelenleg nincsenek olyan tevékenységeink sem, amilyeneket a törvény adókötelesként nevesít" - közölte a civil szervezet, amely a Migration Aid-del és a TASZ-szal együtt azon csoportok közé tartozik, akiket a kormányzati propaganda Soros György amerikai üzletember "bevándorlásszervező" intézményeinek tart.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szeptemberben azt ígérte, hogy szigorúan ellenőrzi fogja a bevándorlási különadóra vonatkozó szabályok végrehajtását. A 25 százalékos adót első alkalommal október 15-ig kellett befizetniük az érintett szervezeteknek.