Baranyi Krisztina védett lakásokkal segítené Ferencvárosban a családon belüli és párkapcsolati erőszak áldozatait

2020. január 7., 16:27

Szerző:

Családon belüli erőszaknak kitett nők védelmét szolgáló krízislakás-hálózat kiépítésével mutatna példát az önkormányzatoknak Baranyi Krisztina, miután gyakorlatilag naponta érkeznek hírek újabb és újabb bántalmazásokról. Ferencváros polgármestere Csárdi Antal LMP-s országgyűlési képviselővel közösen tartott sajtótájékoztatót kedden délelőtt, amelyen elmondták, hogy az Országgyűlés számára is benyújtanak egy törvénycsomagot – derül ki a Mérce tudósításából.

Baranyi Krisztina elmondása szerint precedenst szeretne teremteni az önkormányzatok számára azzal, hogy bemutatja, hogyan lehet helyi szinten tenni azért, hogy a bántalmazott nők és gyerekek nagyobb védelmet élvezzenek addig is, amíg nem lesz érdemi törvényi módosítás.

Csárdi Antal közölte, hogy kétszintű megoldást javasolnak. Egyrészt az önkormányzatok vegyenek részt a családon belüli erőszak problémájának kezelésében és megelőzésében, másrészt pedig jogalkotói szinten van szükség változásokra.

A politikus szerint ennek első lépése az kellene, hogy legyen, hogy az Országgyűlés ratifikálja a párkapcsolati erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló nemzetközi megállapodást, az Isztambuli Egyezményt.

A képviselő kifogásolta, hogy ma egy családon belüli erőszak után az áldozat gyakorlatilag csak magánvádas eljárás keretében fordulhat az igazságszolgáltatáshoz.

– Teljesen életszerűtlen, hogy egy megfélemlített, rettegésben tartott áldozat indítson el egy jogi eljárást

– jelentette ki a politikus.

Baranyi és Csárdi leszögezték, ezeket az eljárásokat hivatalból kellene elindítania akár a rendőrségnek, akár más hivatalos személynek.

A parlamenti képviselő azt is elmondta, hogy a távoltartás szabályainak szigorítására is szükség van.

Csárdi szerint az is probléma továbbá, hogy nem elég nagy az az intézményi hálózat, amely védelmet tudna nyújtani az áldozatoknak. Baranyi Krisztina szerint rendkívül alacsony az állami fenntartású védett házak száma, és sokszor még a szociális ellátórendszerben dolgozók sem tudnak a krízislakás-hálózat létezéséről.

A polgármester úgy gondolja, ezt a hálózatot már azzal jelentősen meg lehet növelni, ha az önkormányzatok egy-két lakást kijelölnek erre a célra, vagy ha nincs ilyen, akkor vásárolnak ilyeneket. Mint mondta, Ferencváros példát mutatva, elsőként meg fogja ez tenni.

A ferencvárosi polgármester kiemelte, csak az elmúlt öt napban két gyilkosság és egy életveszélyes sérüléssel járó eset történt családon belüli erőszak következményeként. Szintén megemlítette az egész országot megrázó decemberi győri kettős gyermekgyilkosságot. Hozzátette, Ferencvárosban is csak az elmúlt hónapban 2-3 alkalom volt, amikor segítséget kellett nyújtani.

„Magyarországon ezen a téren évtizedek óta nem látszik valódi megoldás, sem a törvényalkotás, sem a mindennapi élet tekintetében. Ezek az esetek most már elérték azt a számot, hogy sürgetővé vált intézményi megoldásokat találni a párkapcsolati erőszak problémájára”

– mondta Baranyi.

Csárdi Antal reagált Varga Judit igazságügyi miniszter hétfőn délután közzétett Facebook-videójára is. Az igazságügyi miniszter azt írta a bejegyzéshez, hogy a győri gyermekgyilkosság kivizsgálása kapcsán többek között megállapította, hogy

  • tavasszal szigorítják a feltételes szabadságra bocsátás szabályait,
  • meg kell vizsgálni azt is, hogy a bíróságok megfelelő szigorral lépnek-e fel az élet elleni bűncselekmények esetében, 
  • a bírói joggyakorlat felülvizsgálatát kezdeményezik a szülői felügyelet és kapcsolattartás, valamint a gyermekelhelyezés tekintetében,
  • és felül kell vizsgálni a gyermekvédelmi jelzőrendszer működését.

A tárcavezető közölte, hogy 2020 az áldozatsegítés éve lesz. Megjegyezte azt is, hogy az Isztambuli Egyezménynek az ügyhöz semmi köze, a magyar jogrendszer a nők védelmében az Egyezménynél hatékonyabb és erősebb védelmet biztosít.

„Nem ratifikáljuk a migrációt is támogató Egyezményt, amely azt is állítja, hogy az emberek nem férfinak és nőnek születnek, hanem léteznek társadalmi nemek”

– erősítette meg a miniszter ezzel Gulyás Gergely decemberi kijelentését.

Csárdi Antal szerint csak az új év első hetében annyi bántalmazás történt, hogy ennek fényében is cinizmus politikai hisztinek nevezni az Isztambuli Egyezményt. Hozzátette, imázsvideóval nem lehet megoldani a családon belüli erőszak problémáját.