Bajnai: január 1-jétől alapvetően változtak lényeges dolgok Magyarországon

Bajnai Gordon szerint a kormány eddigi tevékenységének köszönhetően január 1-jétől az élet számos területén alapvető változások történtek Magyarországon.

2010. január 4., 03:11

A miniszterelnök szerint az elmúlt hónapokban nagyon lényeges, mélyreható, rendszerszintű, tíz éve vagy annál is régebben halogatott változtatásokat vittek véghez. Ide sorolta a többi közt a nyugdíj-, a szociális- és az adórendszer átalakítását. Ide tartozik - mint mondta - a "mostanában sokat piszkált" magánnyugdíj-pénztári-, valamint a teljes pénzügyi rendszer és felügyeletének újraszabályozása, amelyeket a válságból okulva tettek meg, vagy a közösségi közlekedés pazarló működésének átalakítása.

A miniszterelnök az MTI-nek adott interjújában a január elsejével életbe lépett változásokról szólva felidézte: a távhő áfája 18-ról 5 százalékra csökkent; a szabálysértéseknél mostantól a 20 ezer forint alatti, kis értékű bűncselekményeket is vizsgálni kell; életbe lépett a banki kódex; és a közszférában dolgozó minden, szülési szabadságról visszatérő fiatal édesanyának fel kell ajánlani a részmunkaidős foglalkoztatást.

Szintén az év elejétől a kormány kezdeményezésére 30 százalékos forrásadó lépett életbe az offshore cégeknél. 2010-ben is emelkedett a minimálbér, a nyugdíjak pedig az inflációt meghaladó mértékben növekednek. Csökkent a bürokrácia: egyablakossá vált az ügyintézés az autósok számára, mivel a műszaki, a környezetvédelmi és az eredetvizsgálat egy helyen, egy időben lehetséges, de egyszerűsödik a környezetvédelmi termékdíj fizetésének rendje is, valamint csökkennek az egyéni cégek és vállalkozások adminisztratív terhei is. Csökkent az ingatlanok után fizetendő illeték, átlagosan 10-ről 4 százalékra, lakásvásárlásnál pedig 6-ról 4 százalékra - hangsúlyozta.

A miniszterelnök nem lát okot rá, hogy a kormánya összetételén változtasson, ráadásul - tette hozzá - a kabinetnek rengeteg végrehajtandó feladata van a következő időszakban.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.