Bajban Bajnai: mit csináljon a szocikkal?

Bajnai nagy dilemmája: a szocik nélkül nem megy?

2012. január 30., 11:26

Bár néhány héttel ezelőtt a volt miniszterelnök élesen bírálta az Orbán-kormány tevékenységét, kampányszerűen adott interjúkat és értékelte az ország helyzetét, stábja szerint még mindig nem döntötte el, visszatér-e a nagypolitikába. Csapata egyelőre csupán abban biztos: ha mégis vállalja a megméretést, akkor sem fog új pártot alapítani. Ez azt jelenti, hogy az MSZP lesz az a párt, amelyikre a leginkább számítanak, még ha kritikusan figyelik is a szocialistákat. Viszont ha Bajnai mégis visszatér, komoly dilemmát jelent majd, kivel lehet még együttműködni: az önállóságához ragaszkodó LMP-vel vagy a hitelességét vesztett Gyurcsány pártjával.

„Égnek az alapítványnál a vonalak Gordon cikkének megjelenése óta, és rengeteg emailt is kapunk. Sokan csatlakozni akarnak, de maguk se nagyon tudják, mihez. Így legfeljebb csak azt tudjuk ismételgetni nekik, hogy mi nem párt vagy politikai mozgalom vagyunk, hanem szakpolitikai műhely” - érzékeltette az elvárásokat a

hvg.hu-naka volt miniszterelnök által alapított Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány egyik külsős munkatársa, Bajnai Gordon stábjának egyik tagja.

A Gyurcsány Ferencet 2009 áprilisában váltó korábbi kormányfő hosszú hallgatás után idén január 9-én tette közzé az ország helyzetét értékelő, az Orbán-kabinet tevékenységét élesen bíráló írását az alapítvány blogján. „Szétvert demokráciáról”, „az államcsőd felé sodródó gazdaságról”, „a szétszakadó társadalomról” és „az Európából kifelé haladó Magyarországról” szóló értekezés megjelenését követően Bajnai egymás után adott interjút a Klubrádiónak, az ATV-nek és a HVG hetilapnak.

Bajnai nyilatkozataira több, magát baloldaliként meghatározó párt, kormányt bíráló civil szervezet is reagált, üdvözölték, hogy a volt kormányfő visszatért a politikába. Az MSZP-ből tavaly kivált Demokratikus Koalíciót vezető Gyurcsány Ferenc a Magyar Narancsnak adott interjújában azt mondta, az ellenzéki összefogást megtestesítő alkalmas jelöltként tekint Bajnai Gordonra, aki akár miniszterelnök-jelölt is lehet 2014-ben. Mesterházy Attila, az MSZP elnöke pedig úgy nyilatkozott, fontos műhelymunka folyik a Haza és Haladásnál, amit szeretne „becsatornázni” a pártjába.

Az Origo a volt miniszterelnök stábjából való – meg nem nevezett – forrásra hivatkozva január 17-én arról írt, hogy Bajnai egy új párt élén térhet vissza a nagypolitikába. Ezt a miniszterelnök titkársága még aznap cáfolta, hangsúlyozva, hogy a névtelenséget kérő informátor „provokatív szándékkal” téveszthette meg az újságírót.

„Túlzottan is nagyok az elvárások”

„A januári interjúiban Gordon többször is jelezte, hogy megszólalása mögött nem a zászlóbontás szándéka áll. És ez nem valami ámítás, taktikai időhúzás: a szűk körű beszélgetéseken is ugyanezt mondja. Márpedig mivel a személyére vonatkozó döntést még nem hozta meg, így egy új párt, vagy mozgalom alapításával kapcsolatos híreszteléseknek sincs alapja” – mondta a hvg.hu-nak Gyurkovics Tamás, Bajnai miniszterelnöki stábjának egykori tagja, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség volt kommunikációs igazgatója. Gyurkovics szerint a január 9-ei írást és az azt követő interjúkat nem Bajnai személyes ambíciói szülték, mindössze arról van szó szerinte, hogy volt miniszterelnökként nagy rálátása van az ország közügyeire, így a véleményére is többen figyelnek.

A Bajnai szűkebb környezetéhez tartozó források szerint nem beszélték ki még azt sem a stábban, hogy mikor lenne időszerű a visszatérése, ha egyáltalán úgy dönt, ismét politizálni fog. A korábbi kormányfő volt kabinetfőnöke, az MSZP korábbi kampányfőnöke, Szigetvári Viktor a hvg.hu-nak azt mondta, erre Bajnainak legfeljebb fél, háromnegyed éve van még, hiszen ha mégis visszatér, időt kell adni a 2014-es választásokra való felkészülésre. Információink szerint a stábban ezzel szemben vannak, akik úgy gondolják, nem szabad kapkodni, hiszen a jelenlegi ellenzéki tábor képlékeny, ahogy a kormánnyal elégedetlen választók elvárásai sem világosak még, szerintük 2013 közepéig van még idő.

„A visszajelzésekből arra lehet következtetni, hogy a cikk nagy, mondhatni túlzottan is nagy, szinte messianisztikus elvárásokat támasztott Gordonnal szemben, nagy a nyomás, hogy lépjen színre. Ez akár a visszájára is fordulhat, a szimpátia türelmetlenséget, később bűnbakképző haragot szíthat” – mondta az egyik neve elhallgatását kérő forrás, aki úgy vélte, ez lépéskényszerbe hozhatja Bajnait.

Király vagy királycsináló?

Részletek a HVG-n.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.