Bábu fedőnéven próbálták Laár Andrást ügynöknek beszervezni, telefont is kapott volna cserébe

2018. november 5., 11:34

Szerző:

Bábu fedőnéven próbálták beszervezni Laár Andrást az állambiztonsági szolgálatok 1982-ben. A Dejkó fedőnevű ügynök 1982 októberében kapott utasítást a zenész megfigyelésére – derül ki az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára Facebook-oldalán közzétett jelentésből.

– Laár András korábban a Phanta Rhei együttes tagja volt. Az együttes által előadott dalok szövegeit Laár írta. 1980-ban alakította meg a KFT együttest. [...] 1981-ben az MTV által megrendezett Tánc és Popdal fesztiválon a Bábu vagy című számukkal díjat nyertek. A fesztivál után igen népszerű és felkapott lett az együttes. Laár András nős, egy fiú gyermeke van, a Budapest, V. ker. Szent István u. 27. szám alatt lakik. A Laár András vezette KFT együttes a magyarországi újhullámos zenei irányzat megalapítói voltak. Rendszeresen koncerteznek a XI. ker.-ben lévő Lágymányosi Művelődési Házban

– írta a jelentésben Dejkó ügynök.

A beszervezés azonban elmaradt, Laár Andrásból nem tudtak az állambiztonsági szolgálatok által mozgatott „Bábut” csinálni. A zenész egy 2004-es interjújában elmesélte, hogy a KFT 1983-as kubai turnéja előtt egy hadnagy elbeszélgetett vele, és a Kubában működő CIA-ügynökök veszélyeire figyelmeztette. Arra is igyekezett rábírni, hogy rendszeresen találkozzanak, cserébe elintézte volna a zenész telefonigénylésének a támogatását. Laár azonban nem állt kötélnek, és elmondása szerint rögtön beszámolt az együttes többi tagjának a beszervezési kísérletről.

Dejkó következő feladata az volt, hogy részt vegyen a Bikini, a Sikátor, és a Rolls Frakció koncertjein, illetve a Budapest Sportcsarnokban az OMEGA együttes jubileumi koncertjén. Az ügynök a III/III. költségén járt koncertekre.

 

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.