Az új alkotmány kizárná a melegek házasságát

"A házasság férfi és nő életközössége" - ez is szerepelni fog az új alkotmány tervezetében egy, a szöveg részleteit ismerő KDNP-s politikus szerint. Ez a megfogalmazás kizárja az azonos neműek házasságát, ami várhatóan kiváltja a hazai és nemzetközi meleg szervezetek tiltakozását.

2011. március 7., 17:37

Az új alkotmány tervezete volt a téma a kormánypárti frakciók hétfő délelőtti ülésén, egyelőre azonban a képviselők sem látták a háromtagú szövegező bizottság által készített koncepciót. A bizottságot vezető Szájer József csak szóban tájékoztatta a főbb tartalmi elemekről és a szerkesztés alapelveiről a frakciót. A szöveget szerda este kapják majd meg a képviselők és a csütörtök délutáni frakcióülésen véglegesítik.

Az alkotmányozás során konfliktus alakult ki a Fidesz és a KDNP között arról, hogy miként szerepeljen benne a magzati élet védelme, és a frakcióülés után Orbán Viktor újságíróknak azt mondta: "Olyan megoldást találtunk, amellyel a KDNP óhaja is teljesül, de érvényesül a frakciók Siófokon deklarált szándéka is, miszerint nem kívánunk változtatni a jelenlegi abortusztörvényen".

Egy vezető KDNP-s politikus azt mondta, az lett a kompromisszumos megoldás, hogy az alaptörvény tervezetébe az a mondat kerül, hogy "A fogantatással kezdődő magzati élet védelmet érdemel". A KDNP eredetileg azt szerette volna, ha "magzati élet" helyett "emberi élet" szerepel, ez azonban a jogász szakértők szerint ütközött volna az abortusztilalommal.

A zárt ülésen résztvevők szerint Szájer azt mondta, hogy az alaptörvény bevezetőjét várhatóan "nemzeti hitvallás"-nak nevezik majd preambulum helyett. Az ülésről távozó Kövér László házelnök az

origo.hu-nak erről azt mondta, hogy egyelőre ez a legkevésbé kiforrott része az alaptörvény tervezetének, csak annyi biztos, hogy az aranybulláig visszatekintve hivatkozik majd a történelmi alkotmányos értékekre, illetve hogy szerepel majd benne utalás a szent koronára is.

Az ellenzéki pártoknak az alkotmány előkészítésben való részvételével kapcsolatban Kövér László azt mondta: a Fidesz és a KDNP a maga részéről "elég szélesre tárta a kapukat" és a jogi, házszabályi kereteket is megteremtette ahhoz, hogy az ellenzéki pártok visszatérjenek a folyamatba, de miután ezt elutasították, a kormánypártok "nem fognak kuncsorogni senkinek".

Az MSZP és az LMP azért utasította el a részvételt, mert a kormánypártok nem teljesítették feltételeiket, többek között azt, hogy hosszabb idő álljon rendelkezésre az alaptörvény kidolgozására, valamint hogy bocsássák népszavazásra az új alkotmányt.

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.