Az Orbán-modellt akarja Romániába exportálni Tőkés László

Tőkés László szerint egy második rendszerváltozásra van szükség Romániában. A december 15-i temesvári zarándoklat után politikai értelemben is vissza kell nyúlni Temesvárhoz. „Az ott elkezdődött rendszerváltozást kell folytatnunk vagy – a 2010. évi magyarországi mintát követve – egy második rendszerváltozásra van szükségünk” – fogalmazta meg az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke.

2013. december 26., 09:41

Tőkés László szerint egy második rendszerváltozásra van szükség Romániában. A 24 évvel ezelőtti romániai forradalom szikráját kipattantó egykori temesvári lelkész az évforduló kapcsán kiadott nyilatkozatában kijelentette, a december 15-i temesvári zarándoklat után politikai értelemben is vissza kell nyúlni Temesvárhoz – írja az MTI.

„Az ott elkezdődött rendszerváltozást kell folytatnunk vagy – a 2010. évi magyarországi mintát követve – egy második rendszerváltozásra van szükségünk” – fogalmazta meg az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke.

Tőkés László szerint mind országos szinten, mind kisebbségi magyar viszonylatban, mind egyházpolitikai téren ki kell teljesíteni a rendszerváltozást „az emberi és a nemzeti méltóság, az emberi és a közösségi jogok, a vallási és egyházi szabadság, a demokrácia és a jogállamiság európai követelményeinek megfelelően”.

Amint a volt püspök nyomatékosította, magyar vonatkozásban az autonómia kivívása jelentheti a tényleges rendszerváltozást, egyházi téren pedig a hatalomtól való függetlenség elérése lehet a cél. Tőkés László az évfordulós nyilatkozatában több példával támasztotta alá azt a meggyőződését, hogy nem történt valódi rendszerváltozás Romániában. „Akkor és most is a külföldről pénzelt hazaárulás, valamint a horthyzmus rágalmával kellett szembenéznem. Akkor is a magyarságot és a románságot próbálták egymás ellen kijátszani – és azóta is a magyar kártya bizonyul Romániában a leghatékonyabb politikai fegyvernek” – állapította meg Tőkés László.

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.